Доступність посилання

ТОП новини

Від’ємне торговельне сальдо України різко зросло


Київ – Від’ємне торговельне сальдо України за дев’ять місяців цього року зросло на три чверті. Про це повідомляє Державна служба статистики. Представники влади пояснюють ситуацію, насамперед, зростанням цін на енергоносії. На думку ж експертів, це може мати негативні наслідки.

Від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України товарами у січні-вересні цього року становило 9,5 мільярдів доларів, що на понад 75% більше, ніж за аналогічний період минулого року. За інформацією Держкомстату, за дев’ять місяців експорт товарів із України становив майже 50 мільярдів доларів, а імпорт – майже 60.

За словами представника Партії регіонів Владислава Лук’янова, різке зростання негативного торговельного сальдо спричинило, насамперед, подорожчання енергоносіїв, зокрема, газу та нафтопродуктів. Окрім цього, наголошує Лук’янов, йдеться і про збільшення імпорту товарів промислового виробництва.

«Йдеться про нові технології, нове промислове обладнання, – говорить Лук’янов. – Йде оновлення економіки та процес інвестування, заміни застарілого устаткування на підприємствах на сучасніше».

Разом із тим, зазначає Владислав Лук’янов, наразі Україна має позитивне сальдо у торгівлі послугами, що певною мірою компенсує негативне сальдо у торгівлі товарами (за даними Держкомстату, за перше півріччя цього року воно зросло на 23%). Відтак, наголошує Лук’янов, нинішня ситуація не є критичною.

Негативне торговельне сальдо загрожує валютній стабільності

Утім, експерти висловлюють занепокоєння нинішньою ситуацією. Наслідком зростання негативного торговельного балансу, каже Радіо Свобода перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, є зростання ризиків на валютному ринку, а також уповільнення економічного зростання.

«Погіршується ситуація з платіжним балансом. Отже, виникають додаткові ризики для стабільності валютного курсу, які потребують компенсації за рахунок припливу по капітальному рахунку, або з інших складових поточного рахунку платіжного балансу, – зазначає Жаліло. – По-друге, це означає, що на внутрішньому ринку збільшується частка товарів імпортного походження, що може витісняти частину товарів на цьому ринку і гальмувати динаміку економічного зростання».

Між тим, Кабінет міністрів України затвердив план заходів із подолання негативного сальдо у зовнішній торгівлі. У переліку заходів розробка пропозицій щодо нормативно-правового забезпечення функціонування механізму підтримки експорту, перегляд договорів щодо зниження ціни газу та нафти та скасування обмежень у торгівлі.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG