Доступність посилання

ТОП новини

Війна за землю


Мешканці села Соколина Балка пікетують офіс Партії регіонів у Києві, вимагаючи «вгамувати майнові апетити» одного з депутатів від політичної сили, 14 листопада 2011 року
Мешканці села Соколина Балка пікетують офіс Партії регіонів у Києві, вимагаючи «вгамувати майнові апетити» одного з депутатів від політичної сили, 14 листопада 2011 року
Київ – У селі Соколова Балка, що на Полтавщині, розгорається конфлікт, який може перерости і у більш масштабне протистояння. Представники двох сільгосппідприємств, що тут господарюють, звинувачують один одного у спробах рейдерського захоплення майна та землі. Селяни також розходяться у своїх симпатіях, і це додає суперечкам додаткового напруження. Втім, коли наяву гостра конкуренція між господарниками, селяни можуть бути і у виграші, бо заради прихильності пайовиків, керівники господарств можуть запропонувати для них кращі умови оренди паїв.

Керівник Товариства з обмеженою відповідальністю «Сокіл» Володимир Замула разом із своїми прихильниками приїхав із Соколової Балки до Києва, щоб донести позицію. Своїм противником вони вважають директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Чиста криниця» Юрія Лебедина.

Боротьба за землю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про розклад сил у цьому протистоянні розповів Радіо Свобода сільський голова Анатолій Кравець. «У нас по селу складна ситуація. У нас 50% землі знаходиться в одноосібно-фермерських господарствах. До Лебедина на даний час здають паї 70 чоловік , це приблизно 280 гектарів. А загальна кількість землі 4 тисячі гектарів. У Замули 50% землі, 2 тисячі гектарів», – зазначив сільський голова.

Володимира Замулу непокоїть той факт, що прихильники Юрія Лебедина агітують людей здавати свої паї в оренду господарству «Сокіл», писати заяви і укладати договори з «Чистою Криницею». Це при тому, що договір селян із господарством Замули, завершується в 2015 році. Такі дії керівник «Соколу» Володимир Замула та його прибічники називають не інакше як рейдерством.

Рейдерство, чи пошук кращих умов оренди?

«Приїжджають до нас, орендують кімнату у будинку культури, запрошують, заманюють туди всяким методом людей, вмовляють і люди пишуть заяви. Я бачив бланки договорів, які підписуються. Що з тими договорами будуть дальше робити з гарантією сказати не можу, але є припущення, що ці договори будуть використовуватися для того щоб не дати нам можливості обробляти землю, щоб ставити нам перепони. Із слів односельчан слідує, що договори нібито будуть вступати після закінчення дії нашого договору, але ж, вибачте, ще чотири роки. Звичайно ж, ті договори будуть використовуватися раніше, щоб досягнути своєї мети – заволодіти тими землями, які сьогодні наша організація орендує. Вони зацікавлені в тому щоб конфлікт існував», – зазначив Володимир Замула.

Сільський голова Соколової Балки Анатолій Кравець не приховує своїх симпатій до Юрія Лебедина. Він вважає що Володимир Замула, користуючись із юридичної необізнаності селян, заволодів значною частиною землі і майна колишнього колективного господарства.

​«Рейдерством це не можна назвати. Це земля людей. У них виготовлені Державні акти на право володіння земельною ділянкою. Люди управі розпоряджатися нею. Кому вони її передають, якому користувачу. Дія ринку, коли вони віддають тому користувачу, який більше платить», – наголосив сільський голова.

Можливо, селяни таки справді зможуть висловити свою думку і набудуть права вибирати краще, але цей процес ще не набув цивілізованого вирішення. Втім є законодавство, яке врегульовує спірні питання.

Як зазначає юрист-аналітик Інституту громадянського суспільства Олександр Врублевський, «є чинним той договір, який був укладений раніше і термін його дії не завершився на даний час». «Є деякі підстави для дострокового розірвання договору, зокрема, істотне порушення однієї зі сторін його умов, але, на загал, розірвати договір дуже складно», – наголошує юрист.

Чи зможе законодавство чи суд вирішити земельний конфлікт в Соколиній Балці? Місцева влада, як вважають обидві сторони, поки що усунулася від вирішення конфлікту.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG