Доступність посилання

ТОП новини

Мітингувати в Україні стає дедалі небезпечніше – експерти


Під час Всеукраїнської акції «За мирний протест!»
Під час Всеукраїнської акції «За мирний протест!»
Львів – У вівторок зі Львова стартувала Всеукраїнська акція «За мирний протест!» Головна мета громадських активістів – не допустити ухвалення законопроекту «Про порядок організацій і проведення мирних зібрань», згідно з яким, як зазначають вони, українці можуть бути позбавлені права на мирний протест.

Активісти громадського руху «Відсіч» почали збір підписів по всіх українських містах під зверненням до Верховної Ради і Президента з вимогою захистити право громадян на мирні акції і відкрите висловлювання власної позиції щодо тих процесів і подій, які відбуваються у державі чи на місцевому рівні.

Адже третій рік поспіль громадські організації протестують проти ухвалення законопроекту №2450 «Про порядок організацій і проведення мирних зібрань». Документ був розкритикований Європейською комісією за демократію через право (Венеціанською комісією). Законопроект також викликав хвилю невдоволень з боку правозахисних організацій, представники яких вважають неприпустимим ухвалення його, бо він, на їхню думку, узаконить репресії проти учасників мітингів і пікетів. Тим часом громадські активісти відстоюють новий законопроект, який вони обговорили і який позитивно оцінили експерти Венеціанської комісії.

Чим більше невдоволень, тим більше репресій

Голова правозахисної організації «Корпус свободи» Євген Філіппов наголосив в коментарі Радіо Свобода, що громадські активісти хочуть домогтись остаточного відхилення законопроекту №2450 і пролобіювати демократичний закон. Зараз в Україні брати участь в акціях протесту, мітингах і пікетах стає дедалі небезпечніше, каже експерт.

«Людей просто розганяють. Ті, які угодні владі, можуть мітингувати, а тих, хто висловлює невдоволення, розганяють. А тепер бачимо, чим обернулись чорнобильські протести», зазначив Євген Філіппов.

За словами одного з організаторів кампанії «За мирний протест» Юрія Шувала, активісти хочуть продемонструвати владі, що громадяни підтримують мирні зібрання.

«Ці зібрані підписи будуть засвідчувати, що громадяни бажають нового закону, де враховане право на мирні зібрання, влада має побачити, що це не ініціатива однієї групи людей, а народу», – наголосив Шувала.

За даними моніторингу Центру соціальних досліджень, громадяни України протестують переважно через соціально-економічні негаразди. Експерти також відзначають, що чим більше люди висловлюють невдоволення, тим частіше влада застосовує проти них методи тиску і забороняє мирні зібрання.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG