Доступність посилання

ТОП новини

Що трапилось насправді у Дніпропетровському СІЗО?


Дніпропетровськ – Правозахисники і родичі засуджених висловлюють підозри в застосуванні тортур у Дніпропетровському СІЗО. Про це вони заявили у вівторок під час спілкування з Радіо Свобода. Відтак поставлено під сумнів офіційну версію події, яка сталась у СІЗО цієї неділі: за даними пенітенціарної служби, 12 засуджених отримали травми, спровокувавши сутичку з конвоєм. Правозахисники та родичі цих людей підозрюють, що в ізоляторі мало місце масове побиття засуджених, і вимагають доступу до слідчого ізолятора.

За останніми даними з управління Державної пенітенціарної служби в Дніпропетровській області, службова перевірка щодо недільних подій у СІЗО на сьогодні вже майже завершена. Попередній висновок: провини співробітників слідчого ізолятора немає. За даними відомства, інцидент з ув’язненими справді трапився вже на території ізолятора, а не в дорозі, як офіційно повідомляли раніше, але «жоден із співробітників СІЗО участі в ньому не брав».

За офіційними висновками, конфлікт спровокував один із засуджених, коли етапованих в’язнів висаджували з авто. Тоді вартові й застосували спецзасоби, завдавши синців дванадцятьом чоловікам. П’ятеро із засуджених нанесли собі ушкодження самі.

«При вивантаженні етапу один із засуджених спровокував напад на конвой. Задля безпеки співробітників були застосовані спецзасоби. 12 засуджених мають гематоми, невеликі гематоми», – повідомив журналістам виконувач обов’язків першого заступника начальника управління Юрій Завада.

Масове побиття і акт протесту?

А втім, правозахисник Андрій Діденко ставить під сумнів офіційну інформацію щодо інциденту. Він звернувся з проханням до Державної пенітенціарної служби України, щоб отримати доступ до засуджених і з’ясувати, що сталось насправді. За його даними, отриманими з неофіційних джерел, на території Дніпропетровського слідчого ізолятора відбулося масове побиття засуджених, після цього декілька з них на знак протесту перерізали собі жили.

«Ми не маємо доступу до СІЗО, ні журналісти, ані правозахисники, щоб негайно реагувати. Сьогодні я мав розмову з керівництвом Департаменту і просив, щоб мене пустили на територію. Треба розуміти, що ці засуджені – це люди, яких везуть етапом з одного місця в інше, тобто невдовзі їх розподілять, кого куди, і зв’язатися з ними буде дуже важко, тому я наполягав на негайному допуску в СІЗО», – зазначив у коментарі для Радіо Свобода Андрій Діденко.

«Хлопців «пресують»

Правозахисник поки не отримав доступу на територію ізолятора Не пускають до засуджених, свідків та учасників інциденту, наразі й родичів. Мати одного з них розповіла Радіо Свобода, що кілька матерів та дружин вже зустрічались із керівництвом Управління державної пенітенціарної служби в Дніпропетровській області, але побачення їм не дозволили. Рідні не вірять, що травми засуджених легкі, і сумніваються в тому, що ті з власної волі порізали собі вени, зазначила жінка.

«Нам говорять, що в автозаку вони порізали собі вени. Але напрошується питання: який сенс цього членоушкодження тоді, коли вони ще не прибули на місце відбування покарання? Це просто нелогічно. Я хочу знати про стан свого сина і про те, що там насправді відбувається. Із серпня нинішнього року, коли відбулась надзвичайна подія у Луганській області, в 60-й колонії, цих хлопців «пресують». У них просто відбирають здоров’я. Ми отримали інформацію, що вони побиті, і сильно побиті. Так, вони вчинили злочини, так, вони відбувають покарання, але бити їх і ламати як особистості ніхто не має права», – сказала Радіо Свобода мати одного із засуджених.

Родичі засуджених готують скаргу до Генпрокуратури та Секретаріату Президента. Між тим, в пенітенціарній службі повідомили, що після остаточного завершення службової перевірки засуджених відправлять далі – до установ відбування покарань.

За офіційними даними, у ніч із суботи на неділю групу із 67 засуджених везли плановим етапом із Донецької області до Дніпропетровського слідчого ізолятора. У СІЗО засуджені влаштували напад на конвой, і охорона застосувала спецзасоби.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG