Доступність посилання

ТОП новини

Черкаські медики: на Новий рік – без зарплати?


Черкаси – Черкаським медикам заборгували 6 мільйонів гривень заробітної плати. Місцеві чиновники стверджують: якщо держава не допоможе, самотужки вони проблему не вирішать. Заради економії у Черкасах скорочують ліжка для хворих.

Медсестра однієї з черкаських поліклінік Олена Ігорівна розповіла Радіо Свобода, що упродовж останніх років затримок із зарплатами не було. Але тепер ситуація може змінитися.

«От маємо отримати заробітну плату ввечері, натомість отримуємо її наступного дня. Але таких пробілів, як у 90-ті роки немає. Хоча наша адміністрація нас попередила заздалегідь, що наприкінці року можуть затримати заробітну плату на кілька днів або й місяців за рахунок того, що є проблеми з міським бюджетом», – розповідає Олена Ігорівна.

Як повідомили у департаменті охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому, цього року для забезпечення мінімальних потреб, галузь охорони здоров’я у Черкасах потребувала 168 мільйонів гривень. Однак Міністерство фінансів виділило 135 мільйонів, хоча потреба лише у заробітній платі становила 131 мільйон гривень.

Директор департаменту охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому Олег Стадник зауважує, що при формуванні кошторису на початку цього року вже було зрозуміло, що асигнуваннями не забезпечено більше двох місячних фондів заробітної плати. Тоді дефіцит галузі охорони здоров’я у Черкасах становив 19 мільйонів гривень. Нині ж не вистачає 6 мільйонів гривень.

«Якоюсь часткою нам влада допомогла – близько 4 мільйони виділила за рахунок перевиконання міського бюджету. Якимось чином ми внаслідок жорсткої економії, переходу на ефективні методи управління зменшили витрати на 9,5 мільйонів. Але далі економити нема куди», – зазначив Олег Стадник.

Щоб заощадити, у Черкасах скоротили 250 ліжок у стаціонарах, вивели за межі фонду оплати праці усі вакантні ставки, скоротили сумісництва, скасували виплати матеріальної допомоги та премій працівникам.

Додаткові державні дотації як порятунок

Олег Стадник розповідає, що наявних коштів вистачить лише для нарахування авансу за грудень. Таким чином 5,5 тисяч медичних працівників Черкас можуть залишитися перед Новим роком без зарплати.

Директор департаменту бюджетної політики Черкаського міськвиконкому Наталія Джуган наголошує, що держава переказала у регіони 380 мільйонів гривень, щоб вирішити проблему недофінансування бюджетників. Черкащині виділили 12 мільйонів гривень. Але це загальна сума, саме на зарплати її може не вистачити.

«У нас є ще сподівання на низку заходів, які ми будемо приймати. Це будуть жорсткі заходи. Рішенням виконавчого комітету ми знайшли ще півмільйона гривень – забрали з фонду заробітної плати у службовців і перерозподілили медикам та вчителям. Сьогодні є такі запевнення Міністерства фінансів, що додатково ще виділять кошти, як би не було важко та складно державі», – сказала Наталія Джуган.

Цього року урядовці, посилаючись на брак грошей у бюджеті, закликали керівників медичної галузі в регіонах ефективніше використовувати ті кошти, що є. Але якою б не була економія, стверджують у департаменті охорони здоров’я Черкаського міськвиконкому, на зарплати грошей все одно бракує.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG