Доступність посилання

ТОП новини

Принц Чарльз підтримує молодіжний бізнес в Україні


Київ – За 5 років – 130 нових бізнес-проектів і відповідно майже 200 нових робочих місць відкрито у депресивному регіоні України – Донбасі. Це перші результати діяльності Міжнародної програми підтримки молодіжного бізнесу, якою опікується британський принц Чарльз. Її мета – підтримати ділові ініціативи молоді в Україні та ще більш як тридцяти державах Європи і у Росії. Презентували програму в четвер у Києві.

У селі Гранітному на Донеччині 30-річного коваля Сергія Татаренкова знають усі. Він володіє унікальною ковальською технікою, виробляє чудові ажурні ворота, паркани, цілі металеві скульптури. Свій бізнес Татаренков розпочав три роки тому за підтримки Міжнародної програми підтримки молодіжного бізнесу.

«Я закінчив у Донецьку Індустріально-педагогічний технікум, під час навчання захопився ковальським мистецтвом. Був змушений через хворобу тата повернутись додому, а в селі влаштуватися на роботу за моєї спеціальністю майже неможливо. Тож я вирішив відкрити свій бізнес. Випадково – через знайомих – дізнався про програму підтримки молодіжного бізнесу. Щиро здивувався, що нею опікується така людина, як принц Чарльз», – розповідає Сергій Татаренков.

«Програма справді допомогла: я написав і захистив бізнес-план, отримав у банку кредит, – каже він. Навіть провів свою інформаційно-рекламну кампанію: змайстрував і подарував рідному Гранітному металеві паркові стільці. Тепер я маю дуже багато замовлень з Донбасу і шукаю освічених талановитих ковалів для розвитку бізнесу. Я даю людям гарантію якості своєї продукції».

Сергій Татаренков готовий організувати майстер-класи для майбутніх ковалів, поділитися досвідом із молоддю, котра готова розпочати свій невеликий бізнес, але не знає, як зробити перші кроки.

«Знаю на власному досвіді, як складно в Україні зробити перший крок, скільки моїх однолітків так і не змогли розпочати справу – тому готовий допомогти!» – обіцяє він.

Згідно зі статистикою, яку представив голова секретаріату Ради підприємців при уряді Андрій Забровський, на сході й півдні України, де криза призвела до скорочення виробництва і зросла кількість безробітних (особливо серед молоді), – здійснення цієї Програми є справжнім «рятівним колом» і для молодих ініціативних людей, і для місцевої влади. Програма дозволяє налагодити співпрацю між приватним бізнесом та владою, поліпшити соціальні умови на місцевому рівні, а водночас підтримує формування в Україні середнього класу, як рушія демократичних змін та економічного розвитку держави, зазначив урядовець.

Роль громади у формуванні сприятливого бізнес-середовища

Керівник проекту в Україні британський менеджер, професор Ендрю Девенпорт у розмові з Радіо Свобода наголосив: завдання Програми підтримки молодіжного бізнесу – сприяння розвиткові малого і середнього бізнесу, запропонованого молодим поколінням, у країнах із перехідною економікою, та підтримка молодіжної ділової ініціативи та місцевих громад.

«Надзвичайно важливо, що з понад ста молодих підприємців майже усі досягли успіху, – каже професор Девенпорт. – Не менш важливо, що дивлячись на успішний бізнес однолітків, інші молоді люди починають міркувати: а чим я гірший? А чого потребує моє село чи містечко? Наголошую: ми працюємо у невеликих населених пунктах України, де не вистачає, наприклад, перукарських послуг чи закладу громадського харчування. Для здійснення програми в Україні вельми важливе та корисне також відчуття громади!»

Але не завжди і не зразу все складається так добре, як того хотіли б учасники Програми. Так, на заваді розвиткові бізнесу стоять застарілі уявлення про бізнес та корупція серед чиновників. Через корупцію у різних органах влади громадськості та приватному бізнесу вкрай важко налагодити відкритий діалог, вважають українські експерти.

Також перешкоджає недосконала система банківського кредитування, бо ж не кожен банк готовий надати кредит молодій людині, котра не має солідної фінансової ваги. Тим не менше, Програма розширює свою присутність в Україні, каже координатор українських проектів Наталя Лапардіна. Так, у наступні 5 років її діяльність буде поширено на Крим, Харківську, Дніпропетровську та Тернопільську області.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG