Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила новий закон про вибори


Верховна Рада ухвалила сьогодні в цілому новий закон про вибори народних депутатів; за це проголосували 366 депутатів.

Новий закон, який набуде чинності після підписання Президентом, передбачає повернення до змішаної системи виборів: із 450 народних депутатів половина, 225, обиратимуться за партійними списками, а ще 225 у мажоритарних округах.

Прохідний бар’єр для окремих партій збільшується до 5 відсотків із дотеперішніх 3. Нинішня можливість участі в виборах партійних блоків у новому законі вилучається. Також із виборчого бюлетеня буде вилучена графа «проти всіх».

У мажоритарних округах обраним вважатиметься кандидат, який отримає більшість голосів виборців, що взяли участь у голосуванні, відносно інших кандидатів. Повторне голосування передбачене тільки в разі, якщо переможців із рівною кількістю голосів двоє чи більше.

Можливо кандидувати одночасно за одним партійним списком і в одному одномандатному окрузі; в разі обрання в обох такого кандидата визнають обраним за одномандатним округом, а в партійному списку його замінює наступний на черзі.

Такий законопроект розробила як компромісний варіант тимчасова спеціальна комісія парламенту, врахувавши деякі поправки від опозиційних фракцій, але винісши поза рамки дискусії такі політичні питання, як виборча система, прохідний бар’єр та участь політичних блоків.
XS
SM
MD
LG