Доступність посилання

ТОП новини

Три президенти зустрінуться в Москві


Москва Президенти Росії, Білорусі та Казахстану зберуться сьогодні в Москві. Головну увагу на зустрічі приділять Євразійському союзові, який пропонує створити російський прем’єр Володимир Путін.

Президент Росії Дмитро Медведєв у четвер висловив упевненість, що в союзу трьох держав велике майбутнє. «Ми тепер близькі, але станемо зовсім близькими», – сказав він.

Дмитро Медведєв зазначив, що Росія, Білорусь і Казахстан намагаються створити такі рамки співробітництва, які б не були нікому нав’язані, а були б ефективними.

При цьому двері до вже наявних Митного союзу і Єдиного економічного простору, на основі яких має будуватися нова інтеграційна структура, відчинені, наголошують у Кремлі.

Без сенсацій

Оглядач газети «Московські новості» Аркадій Дубнов каже Радіо Свобода, що сенсації стосовно Євразійського союзу на сьогоднішніх переговорах не буде. «Якщо з формальної точки зору, то можливе підписання декларації про наміри, яку підпишуть Лукашенко, Медведєв і Назарбаєв. Є припущення, що не раніше від 2015 року будуть створені контури цієї структури», – сказав він.

Якщо вірити запевненням із Кремля, то майбутній Союз передбачає рівноправність усіх учасників. Проте на практиці кожна країна тягне ковдру на себе, і на сьогоднішній зустрічі, на думку Аркадія Дубнова, це може проявитися.

«Думаю, що основний зміст зустрічі буде визначатися досить важкими, якщо можна сказати, інтимними зіткненнями амбіцій, – каже Аркадій Дубнов. – З одного боку, Москви, з іншого – Астани. Можливо, свою частку в це внесе і Мінськ, у якого найбільш вразливе становище як у члена потрійного союзу. Оскільки, за всіма ознаками, Білорусь котиться в прірву економічного колапсу».

Особливі повноваження

У Москві тим часом очікують, що на сьогоднішній зустрічі президентів Росії, Білорусі і Казахстану створять Євразійську економічну комісію, яка замінить комісію Митного союзу.

Як сказав віце-прем’єр російського уряду Ігор Шувалов, вона матиме наднаціональні повноваження, а її представники вперше з радянських часів матимуть портфелі, рівнозначні міністерським посадам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG