Доступність посилання

ТОП новини

Аспірин як Чапаєв і кінець дистрофії


У науковому світі продовжують відкривати чудодійну силу аспірину. Цьому присвячено докладну публікацію в британському журналі «Нью Саєнтіст».

Згідно з останнім дослідженням, проведеним науковцями університету Ньюкасл у Великобританії, аспірин здатний запобігти деяким різновидам ракових захворювань. Серед них, насамперед, так званий колоректальний рак, або рак прямої кишки.

Цей різновид раку є одним із найфатальніших ракових захворювань. В одних лише Сполучених Штатах щорічно діагностують це захворювання в майже 160 тисячах нових випадків.

Внаслідок вивчення дії аспірину британським ученим вдалося встановити, що небезпека цього захворювання зменшується загалом на 63 відсотки. Це перше радикальне свідчення реакції людського організму на вживання аспірину.

Керівник групи дослідників професор Джон Берн радить включити до свого раціону невелику дозу аспірину щоденно, особливо тим людям, у чиїх родинах раніше були випадки ракових захворювань прямої кишки.

Навряд чи на цьому закінчуються легендарні властивості визнаного героя світової фармацевтики. За своєю дієвістю і рішучістю його можна було б порівняти хіба що з енергією революційного міфа-Чапаєва. Ніколи не втомлюється давати відсіч своїм ворогам.

Генетичні зміни: миша сильніша вдвічі. А людина?

Американська телемережа «ФОКС-Ньюз» повідомляє про надзвичайне відкриття швейцарських учених: дослідники лабораторії інтегральних систем фізіології університету в Лозанні домоглися створити надсильну мишу шляхом генетичних змін.

Так звана «Могутня Миша» вдвічі сильніша від нормальної. Особливо це помітно на відстанях, які вона долає без ознак втоми. Ученим, зокрема, вдалося знизити функцію генів, яка гальмує процес росту. Експерименти довели, що без такої функції тканини м’язів розвиваються набагато ефективніше.

У цьому відкритті закладена доволі серйозна перспектива. Якщо вчені зможуть відтворити цей ефект на людському організмі, тоді постане можливість використовувати винайдену генну технологію для лікування хвороб, які переважно виникають у похилому віці. Є також захворювання, викликані генетичною дистрофією м’язів.

Дослідник Йоган Ауверкс вважає, що винахід можна буде використовувати у подоланні усіх форм послаблення і деградації м’язів у старості.

При цьому науковці попереджають, що у разі успішних експериментів на людях цим винаходом посилення м’язів можуть активно зацікавитися насамперед атлети. На думку того-таки Йогана Ауверкса, дуже важливо, щоб відповідні структури могли запобігти використанню цього відкриття у неправомірний спосіб.

Хоча, як свідчить досвід, у гонитві за рекордами деякі спортсмени потенційно готові перетворитися на супер-мишенят із могутніми м’язами. Тоді і спортові кінець. Власне, кожний зможе поміняти гени і долучитися до світу монстрів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG