Доступність посилання

ТОП новини

Європа може скасувати візи для росіян


Москва – Росія і Європейський Союз домовилися про кроки, потрібні для переходу до безвізового режиму. Очікується, що переговори про перехід на безвізовий режим розпочнуться на саміті в Брюсселі в грудні. Про це за підсумками переговорів із верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

Головною метою зустрічі голови російського МЗС і представника Євросоюзу із закордонних справ була підготовка саміту Росія – ЄС. Він запланований на середину грудня у Брюсселі.

Сергій Лавров і Катрін Аштон обговорили декілька принципових питань, таких, як вступ Росії до Світової організації торгівлі, взаємодія зі врегулювання кризових ситуацій, становище на Близькому Сході, насамперед у Сирії.

Але найбільший інтерес російської громадськості викликала можлива лібералізація візового режиму між Росією та країнами Шенгену. За словами міністра закордонних справ Росії, перелік кроків для переходу до безвізового режиму з Європою в грудні буде схвалений.

Біометричний паспорт замість візи

Головний редактор журналу «Росія в глобальній політиці» Федір Лук’янов упевнений, що скасування віз між Росією і європейськими країнами – справа найближчих кількох років.

«Власне кажучи, безвізовий режим мало що змінить з точки зору Євросоюзу. Тобто принцип реєстрації росіян, які перетинатимуть кордон шенгенської зони, ніхто не скасовує. Ніхто не скасовує контроль. Скасовується сама віза. А це якась формальність, особливо якщо вважати, що все-таки через деякий час у Росії будуть видаватися біометричні паспорти. А біометричний паспорт – це, по суті, віза і є. Один раз потрапив у комп’ютер – і все, на все життя там», – зауважив Лук’янов.

Чи чекає Європу наплив мігрантів?

Політолог Олексій Малашенко, навпаки, вважає, що безвізовий режим дозволить через Росію заполонити Європу нелегальним мігрантам із країн СНД, зокрема із Середньої Азії.

«Чесно кажучи, я ставлюся до цього дещо песимістично. Тому що через відсутність віз у Європу може піти такий контингент із СНД! Вони знайдуть можливість, як туди потрапити. Тому я думаю, що європейці сто разів подумають, перш ніж це робити. А так це нормально, тому що сама по собі ситуація, не скажу, що абсурдна, але дикувата. Хоча за Росією такий «паровоз» стоїть», – зауважив Малашенко.

Декілька кроків до безвізового раю

Візи між Європою і Росією стосуються безпосередньо не дуже великої кількості громадян, бо росіяни мало подорожують, але їхнє скасування сприятиме розвиткові міжлюдських контактів, вважає журналіст і політолог Федір Лук’янов.

«Росія не є суттєвою загрозою для Євросоюзу з точки зору міграційних потоків, – каже він. – Ну і Євросоюз, природно, для Росії теж. В принципі, це стосується дуже малої кількості російських громадян. Але в будь-якому випадку безвізовий режим може трохи стимулювати ділові і гуманітарні контакти, а це в будь-якому випадку добре».

Росія домагається скасування віз із країнами Шенгенського договору з 2002 року. Однак експерти кажуть, що навіть у разі підписання в грудні угоди не слід очікувати, що безвізовий режим набере чинності раніше, ніж через кілька років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG