Доступність посилання

ТОП новини

Валютний попит скоротився через паспорти


Київ – Упродовж жовтня попит на іноземну валюту серед українців скоротився на третину. На думку фахівців, це пов’язано насамперед із запровадженням нових норм купівлі валюти, а також зі світовими тенденціями. Утім, зазначають експерти, наразі говорити про тенденцію ще зарано.

Упродовж вересня українці купили валюти на два мільярди гривень, а упродовж жовтня – на мільйон чотириста. Це, на переконання президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, насамперед пов’язано із запровадженням нових норм купівлі валюти, які передбачають пред’явлення посвідчення особи.

«Якби паспортів не було, то велика ймовірність, що купили б навіть не 2 мільярди, а два з великим запасом. Паспорти частково, але вплинули на тіньову економіку. Це абсолютно правильне рішення. Воно, на жаль, не ринкове, але на сучасному етапі не існує альтернативи», – каже фахівець.

Окрім запровадження нових правил купівлі, на зменшення валютного попиту серед українців вплинули й інші фактори, каже Радіо Свобода член Ради НБУ, народний депутат від Партії регіонів Юрій Полунєєв.

«У світі відбуваються певні тенденції, які також насторожили населення щодо купівлі іноземної валюти, зокрема, долара. Третім фактором можна назвати певну надію, що торговельний баланс України у цьому році буде таким, як він прогнозувався, його дефіцит буде меншим, ніж очікувалося. Це стримало попит на іноземну валюту, зокрема, від компаній та банків», – вважає депутат.

Чи обійдеться Азаров без кредиту МВФ?

Між тим, обсяг золотовалютних резервів Нацбанку продовжує скорочуватися. Упродовж жовтня він зменшився майже на 800 мільйонів доларів. Разом із тим Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що наразі Україна може самостійно розплачуватися за зовнішніми зобов’язаннями і не має ніякої потреби негайно отримувати позику МВФ.

Проте, зазначає Олександр Охріменко, наразі Україні ці гроші необхідні.

«На сьогоднішній момент на вторинному ринку українські облігації котуються з прибутковістю 10% річних у євро, – говорить Охріменко. – Це не просто дорого, це вкрай дорого. Тому на сьогоднішній момент вважати, що ми якимось чином можемо залучати гроші за кордоном, окрім МВФ, нереально. Найдешевші гроші – це МВФ, і єдиний, хто ще може дати – це МВФ», – наголошує фахівець.

Представники української влади заявляли, що переговори з МВФ будуть продовжені після завершення переговорів із Росією щодо зниження ціни газу.

Тим часом постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр зазначив, що підвищення тарифів на газ для населення у переговорах з Києвом не є ключовим. За словами Альєра, МВФ та Україна досі не дійшли згоди щодо параметрів бюджету на 2012 рік.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG