Доступність посилання

ТОП новини

В Єгипті тривають масові протести проти військового режиму


Прага – Площа Тахрір у Каїрі в понеділок знову була заповнена сотнями протестувальників, котрі вже третій день поспіль протестують у столиці та інших містах Єгипту – проти засилля військових у керівництві країни та вимагають чесних і демократичних виборів без участі армії. У перебігу цих демонстрації під час зіткнень із поліцією та військами у ці дні вже загинуло, за різними даними, від 22 до 33 учасників, і до двох тисяч осіб отримали поранення. Дані про число жертв постійно змінюються. Учасники протестів бояться, що багатоступеневі вибори, призначені на 28 листопада, знову використають для збереження свого політичного впливу представники армії та силових структур Єгипту.

Нова хвиля протестів у Єгипті після лютневих сутичок, коли скинули колишнього президента Хосні Мубарака, свідчить про те, що реформи в цій державі впроваджуються дуже повільно. Єгиптяни бояться, що військові намагатимуться зберегти свою владу. Бурхливі демонстрації спалахнули напередодні парламентських виборів, що призначені на 28 листопада.

Європейський Союз засудив кровопролиття в Єгипті. Глава закордонної політики ЄС Катрін Аштон закликала владу в Каїрі припинити насильство. За інформацією з різних джерел, влада, за допомогою армійських підрозділів та сил безпеки, використовує сльозогінний газ, гумові кулі, палиці для розгону демонстрацій.

Двадцятирічний Сабрі Халед, дантист із Гізи, був поранений двома гумовими кулями у спину на площі Тахрір. Він сказав Радіо Свобода, що народ вже «ситий по горло» військовою владою в державі. «Люди ситі вже по горло насиллям Вищої ради збройних сил. Вони заявляють, що ця рада військових є ще гіршою від Мубарака та нічим не відрізняється від того режиму, особливо, коли розправляється з мирними протестами. Люди ненавидять усі прояви влади військових, і ми весь час проголошуємо: «геть військовий режим», – зазначив молодий чоловік.

Опозиція вимагає розслідування і відставки керівника МВС

У понеділок лідери опозиції закликали на прес-конференції до розслідування насильств на площі Тахрір та до відставки міністра внутрішніх справ і реструктуризації цього міністерства, а також до відставки міністра інформації та змін у ставленні влади до ЗМІ. Про це заявив Айман Ноур від партії «Аль-Гад», котрий має намір балотуватися на виборах президента Єгипту в квітні 2012-го.

«Перша вимога у заяві опозиції – негайне припинення насильств щодо демонстрантів та ініціювання справедливого, прозорого розслідування подій, котрі відбулися на площі Тахрір та інших площах Єгипту упродовж останніх годин», – наголосив Айман Ноур.

У понеділок генеральний секретар Ліги арабських країн Набіль аль-Арабі заявив про своє занепокоєння подіями в Каїрі та закликав сторони до стриманості. Демонстранти на площі Тахрір застосовують як зброю каміння у відповідь на обстріли і сльозогінний газ сил безпеки. Учасники протестів вимагають негайної передачі влади від військових до цивільної адміністрації.

Міжнародні правозахисники вже наводили раніше факти репресивних дій військових Єгипту проти опозиції та дисидентів, застосування ними тортур, закритих військових судів проти інакодумців. У ці дні вже з екранів телебачення видно, що влада військових стріляє і вбиває мирних людей. Про це заявляють, посилаючись на факти, учасники нинішніх протестів у Єгипті.

Однак правлячий військовий режим заперечує своє насилля і заявляє про небажання негайно передавати владу цивільним, звинувачуючи демонстрантів та опозицію у порушеннях Конституції та попередніх домовленостей.

Опозиція та учасники протестів бояться, що унаслідок досить складної процедури виборів 28 листопада військові збережуть свою владу в країні. Представники армії та сил безпеки натомість запевняють, що вибори до парламенту будуть демократичними і гарантують їхнє проведення у визначений термін.

Учасники демонстрацій також наполягають, щоб вибори президента Єгипту відбулися не пізніше квітня наступного року.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG