Доступність посилання

ТОП новини

Пятрас Вайтекунас: Українська євроінтеграція та двосторонні відносини – головні теми українсько-литовських переговорів


Президент Литви Даля Ґрібаускайте
Президент Литви Даля Ґрібаускайте
Київ – Сьогодні до Києва прибуває президент Литовської Республіки Даля Ґрібаускайте. У рамках візиту відбудеться двостороння зустріч українського та литовського президентів, а також пройде п’яте засідання Ради Президентів.

Головною темою переговорів буде європейська інтеграція України та українсько-литовські двосторонні відносини. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Пятрас Вайтекунас. А от чи йтиметься під час зустрічі президентів про справу Юлії Тимошенко, він конкретної відповіді дати не зміг.

– Пане Посол, чого очікувати від сьогоднішнього візиту Президента Литви до України?

– Це плановий, робочий візит. Окрім двосторонньої зустрічі глав держав, заплановано засідання Ради Президентів, яке є однією із форм нашої співпраці. У рамках візиту також пройде литовсько-український бізнес-форум та ярмарок литовської продукції. Під час зустрічі (президентів) будуть обговорюватися питання української євроінтеграції, які стосуватимуться договору про асоціацію з ЄС, зони вільної торгівлі, безвізового режиму. Також розглянуть основи цінностей Євросоюзу, на яких базуються наші відносини.

– Тобто, головною темою переговорів буде українська євроінтеграція?

– Українська євроінтеграція та двосторонні відносини.

– А чи йтиметься про справу Юлії Тимошенко?

– Не можу сказати про конкретний напрямок переговорів. Але, хочу зазначити, що Україна – європейська країна, українці – європейський народ, більшість українців підтримує курс своєї країни на євроінтеграцію. Але необхідно звернути увагу на фундамент наших відносин: права людини, демократичні цінності, верховенство права. Технічні досягнення, як і кожен договір, дуже важливі. Разом з тим, вони не повинні переважати над фундаментальними цінностями європейської цивілізації.

– А якими сьогодні є українсько-литовські двосторонні відносини?

– Наші відносини дуже добрі як в економічній, так і у політичній та культурній сферах. Литва готова поділитися своїм досвідом інтеграції до Європейського Союзу. На сьогоднішньому етапі торгівля між нашими країнами інтенсивно розвивається. Товарообіг між Литвою та Україною цього року досягне близько мільярда доларів. За результатами минулого року туризм між двома країнами зріс більш, ніж на сто відсотків. У транспортній сфері реалізується міжнародний проект «Вікінг». Ми хочемо, щоб цей проект просунувся. Думаю, наші президенти обговорять конкретні пропозиції і рішення.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG