Доступність посилання

ТОП новини

Винних у порушеннях при придушенні протестів покарають – король Бахрейну


Король Бахрейну Хамад бін Іса аль-Халіфа заявив сьогодні, що офіційних осіб, винних у зловживаннях під час придушення весняних протестів, усунуть із посад і покарають.

Виступаючи після оприлюднення доповіді незалежної комісії про події лютого – березня, він пообіцяв зробити все можливе, щоб ті «болісні події» не повторилися, і реформувати законодавство країни відповідно до міжнародних стандартів.

Автори звіту, зокрема, дійшли висновку, що під час придушення протестів ставалися випадки використання надмірної сили й неналежного ставлення до затриманих, а п’ять людей загинули внаслідок тортур.

Водночас звіт не знайшов свідчень про можливу причетність Ірану, де шиїтська течія ісламу є державною релігією, до бахрейнських протестів, у яких брали участь переважно шиїти, як то стверджувала влада Бахрейну.

Позавчора в країні повідомили, що 20 працівникам силових структур висунули звинувачення в зловживаннях у ставленні до учасників протестів.

У Бахрейні більшість населення становлять шиїти, які скаржаться на утиски й дискримінацію з боку владної еліти, що належить до сунітської течії ісламу. Масові протести опозиції, головно шиїтів, почалися в Бахрейні в лютому, а вже в березні були жорстоко придушені. При цьому, за офіційними даними, загинули 24 людини; інші джерела говорять і про 32 загиблих при розгоні демонстрацій.
XS
SM
MD
LG