Доступність посилання

ТОП новини

Українських журналістів тепер б’ють частіше


Київ – 250 випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів зафіксували в Україні від початку нинішнього року, заявляють у Незалежній медіа-профспілці. Там також наполягають, що упродовж останніх двох років, після останніх президентських виборів, почастішали випадки застосування фізичної сили проти представників засобів масової інформації, зокрема з боку правоохоронців. Водночас більшість подібних випадків залишаються безкарними.
Марш проти безкарності
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В Україні від початку року зафіксували 38 випадків застосування сили проти журналістів та ще десятки випадків тиску, залякування, цензури й інших способів перешкоджання виконанню їхніх професійних обов’язків, заявила юрист Незалежної медіа-профспілки Юка Гаврилова. За її словами, більшу частину подібних правопорушень скоюють ті, хто мав би захищати закон.

«Журналісти потерпають, до них застосовується фізична сила працівниками міліції. Журналісти показують посвідчення і кажуть: «Не бийте нас – ми журналісти». На це не зважають. Це не випадковості. Тиск на журналістів, використання міліції для того, щоб порушувати права журналістів на доступ до публічної інформації – це поширена практика», – наголосила Гаврилова.

Водночас медіа-профспілці не відомий жоден випадок, коли міліціонер був би покараний, хоча б дисциплінарно, за застосування сили щодо журналіста, відзначила Юка Гаврилова.

МВС: журналісти лише зрідка потерпають через професійну діяльність

Утім, за словами керівника прес-служби Міністерства внутрішніх справ Володимира Поліщука, перешкоджання роботі журналістів трапляється дуже рідко і лише через те, що міліція не встигає вчасно ідентифікувати журналіста. Крім того, загальна ситуація із тиском на журналістів в Україні є не такою загрозливою, як видається самим представникам засобів масової інформації, відзначив речник МВС.

«Із 2000 року проти представників засобів масової інформації було скоєно близько 1200 злочинів. Більша половина з цих злочинів розкрита. За нашою статистикою, лише 2 відсотки злочинів пов’язані саме з журналістською діяльністю. Інші – це ті випадки, коли журналісти потрапляють у такі самі ситуації, як і інші громадяни», – сказав Поліщук.

Суспільство може поважати міліцію тоді, коли міліція поважає закон

Відтак навіть за міліцейською статистикою упродовж останніх 10 років було скоєно мінімум 24 злочини проти журналістів, пов’язаних із їхньою професійною діяльністю.

Лише цих цифр достатньо для того, щоб Міністерство внутрішніх справ провело масштабні перевірки і показово покарало винних, вважає керівник проектів Міжнародної федерації журналістів Олівер Маш-Керль.

«Я гадаю, якщо журналісти були атаковані й побиті міліцією, це, однозначно, має потягти за собою покарання, – каже він. – Важливо, що суспільство може поважати міліцію лише тоді, коли міліція сама поважає закон і показує, що вона не є над законом, а відповідно, є сама караною за порушення закону».

За даними Національної спілки журналістів, за роки незалежності загинули 63 українські журналісти, і більшість із цих випадків залишаються не розслідуваними. Відтак у Всесвітній день припинення безкарності українська медіаспільнота нагадала владі про злочини проти представників ЗМІ.

Представники одинадцяти журналістських організацій: «Стоп цензурі!», Національної спілки журналістів, Міжнародної федерації журналістів, організації «Репортери без кордонів» та інших передали Президентові Віктору Януковичеві петицію з вимогою розслідувати злочини проти їхніх колег. Петицію прийняв керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента Денис Іванеско.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG