Доступність посилання

ТОП новини

В Азербайджані помер відомий публіцист і письменник Рафіґ Таги


Рафіґ Таги
Рафіґ Таги
Прага – Через чотири дні після ножового нападу в середу в Баку помер публіцист і письменник Рафіґ Таги. Він різко критикував азербайджанську владу, Іран і політичний іслам.

Відомий азербайджанський письменник помер у лікарні в Баку у середу близько 15-ї години. 61-річний Рафіґ Таги потрапив до лікарні у суботу. Пізно ввечері на нього напав невідомий молодик. Він завдав йому шість чи сім ножових ран, зламав два ребра, пошкодив внутрішні органи, що призвело до сильної кровотечі.

У лікарні Таги зробили переливання крові і видалили селезінку. Після цього письменник почувся краще і за годину до смерті сказав Радіо Свобода: «Мій стан важкий і стабільний, але не погіршується».
Останнє інтерв'ю Рафіґа Таги
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

Один із лікарів, який оперував Таги, припустив, що той захлинувся блювотою. «Коли його вирвало, то рідина потрапила в трахею. Ми не знайшли іншої причини смерті»,сказав Нізамаддін Асґаров.

Лікарі наголошують, що перевіряли стан Таги за 10 хвилин до його смерті, і тоді він був стабільним.

Можливо, напад через статтю на Радіо Свобода

Раніше деякі друзі письменника нарікали на те, що лікарню погано охороняють, і закликали втрутитися азербайджанську владу. Сам Рафіґ Таги сказав Радіо Свобода, що не боїться.

У понеділок він припустив, що напад міг бути пов’язаний із його статтею на сайті азербайджанської редакції Радіо Свобода під назвою «Іран та неминучість глобалізації». У ній письменник різко розкритикував іранський уряд за дискредитацію ісламу і погрози Азербайджанові. Коментуючи причини нападу, письменник припустив у розмові з Радіо Свобода, що за ним могли стояти радикальні віруючі або іранська агентура.

Таги й раніше займав гостру позицію. У 2007 році суд в Баку засудив його до 3 років тюрми за критичну статтю щодо ісламу і пророка Магомета. Письменник відсидів лише 8 місяців, бо президент Азербайджану тоді його помилував.

Та один із провідних іранських аятол видав тоді ж релігійний припис про те, що Таги заслуговує на смерть. Тепер посольство Ірану в Баку у вівторок рішуче заперечило причетність своєї країни до нападу, назвавши такі закиди безпідставними.

Генеральна прокуратура Азербайджану за фактом нападу на письменника порушила кримінальну справу.

Рафіґ Таги за фахом був кардіологом. Почав публікуватися з 1960-х років. За критичне есе, присвячене класикові азербайджанської поезії Самеду Вурґуну, його виключили зі Спілки письменників Азербайджану, де він перебував 16 років. Відтак він належав до альтернативного літературного об’єднання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG