Доступність посилання

ТОП новини

Президент Ємену підписав угоду про передачу влади


Президент Ємену Алі Абдалла Салех підписав сьогодні угоду про передачу влади в країні на церемонії, що відбулася в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді за участю делегацій його владної партії та кількох опозиційних сил.

Угода, укладена за посередництва Ради співпраці країн Перської затоки, передбачає, що Алі Абдалла Салех має протягом 30 днів передати владу своєму віце-президентові Абед-Раббо Мансурові Хаді, а ще через 90 днів мають відбутися дострокові президентські вибори. До того часу Салех також вважатиметься «почесним президентом».

При цьому Салехові, його родині й найближчому оточенню гарантується недоторканність від можливих судових переслідувань після його відходу від влади.

Таку домовленість розробили ще кілька місяців тому, але Салех уже принаймні тричі останньої миті відмовлявся підписувати її.

Частина опозиції Ємену, зокрема, учасники масових вуличних протестів, не згодна з такою домовленістю і вимагає суду над Салехом.

У перебігу придушень цих протестів проти авторитарної влади Салеха, які спалахнули в січні, в країні загинули вже кількасот людей.

Алі Абдалла Салех перебуває при владі у Ємені вже близько 33 років – 11 років він є президентом сучасного об’єднаного Ємену, а перед тим у часи поділу країни 22 роки керував Північним Єменом.
XS
SM
MD
LG