Доступність посилання

ТОП новини

«Міжнародна амністія»: ненадання медичної допомоги є катуванням


Ненадання медичної допомоги у більшості випадків кваліфікується як катування. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила член правозахисної організації «Міжнародна амністія» Наталя Дульнєва.

Вона також зазначила, що «у випадку з Юлією Тимошенко є підстави вважати, що вона жаліється на дуже важкі проблеми зі здоров’ям». «Конвенція проти катувань визначає це саме катування як будь-яку дію, коли або навмисно заподіюється страждання – фізичне чи моральне, або коли такий біль чи страждання заподіюється з мовчазної згоди осіб, які можуть вплинути на ситуацію. В даному випадку ми цю мовчазну згоду маємо», – сказала правозахисник.

Наталя Дульнєва наголосила, що загалом ненадання медичної допомоги засудженому вважається «навіть не жорстоким поводженням, а саме катуванням». ««Жорстоке поводження» означає, що люди, від яких залежить доля особи, яка перебуває в СІЗО, можуть не знати або якимось чином (наприклад, з власної некомпетентності) нехтувати тим фактом, що людина потребує медичної допомоги», – розповіла вона.

Юлія Тимошенко перебуває у СІЗО з серпня цього року. Напередодні Державна пенітенціарна служба, а також Мінохорони здоров’я повідомили про те, що колишнього прем’єра обстежили за межами слідчого ізолятора.

У жовтні «Міжнародна амністія» закликала звільнити Юлію Тимошенко і назвала її переслідування політично вмотивованим.
XS
SM
MD
LG