Доступність посилання

ТОП новини

Ради Європи вивчає дотримання в Україні прав раніше депортованих кримських татар


Сімферополь – Комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг наголошує на важливості теми поваги до трагічної долі і дотримання прав раніше депортованого кримськотатарського народу. Після зустрічі в п’ятницю у Сімферополі з головою Верховної Ради Криму Володимиром Константиновим, європейський високопосадовець заявив, що спеціально приїхав до Криму, щоб на власні очі побачити, що тут робить влада для кримських татар – народу з такою драматичною історією.

Томас Хаммарберг і члени делегації Ради Європи у Сімферополі, 25 листопада 2011 року
Томас Хаммарберг і члени делегації Ради Європи у Сімферополі, 25 листопада 2011 року
У Криму Томас Хаммарберг перебував два дні і тут він зосередився на проблемах раніше депортованих кримських татар. Він сказав у п’ятницю журналістам, що в Європі є й інші регіони, які пережили схожі трагедії, але Крим унікальний за її розмірами.

Дотримання і відновлення прав раніше депортованих за національною ознакою груп було провідною темою, котру обговорювали на зустрічах комісара Ради Європи із кримськими керівниками – прем’єр-міністром автономії Анатолієм Могильовим і спікером місцевого парламенту Володимиром Константиновим.

«Одне з питань, яке ми обговорювали, це ситуація з правами депортованих народів, що повертаються. І повага до їхньої історичної пам’яті. Наскільки важливо підтримувати сповнений взаємної поваги діалог між представниками всіх цих груп у суспільстві», – зазначив Томас Хаммарберг.

Комісар Ради Європи з прав людини повідомив, що за підсумками тижневої поїздки до України він уже у Страсбурзі підготує звіт з детальними рекомендаціями українській та кримській владі.

Голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, пообіцяв дослухатися до поряд європейського комісара. «Звичайно, безумовно, готові прислухатися!» – сказав він.

Меджліс хоче підтримки ідеї проведення міжнародного форуму

Томас Хаммарберг також побував на одній із «галявин протесту» – земельному масиві «Автогаз», самовільно зайнятому репатріантами на околиці Сімферополя.

На зустрічі комісара з лідерами Меджлісу обговорювали не тільки проблеми з дотриманням права раніше депортованих громадян на землю, але й плани Меджлісу скликати міжнародний форум з питань безпеки і розвитку кримськотатарського народу в Україні.

За словами першого заступника голови Меджлісу Рефата Чубарова, європейське співтовариство має допомогти Україні і кримськотатарському народові у подоланні наслідків сталінської депортації та відновленні насамперед політичних і соціальних прав кримських татар. А найбільш дієвим механізмом, сказав Чубаров, могло б стати проведення такого міжнародного форуму.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG