Доступність посилання

ТОП новини

У Львові відкидають «провокацію» депутата-регіонала


Юрій Болдирєв, фото 2007 року
Юрій Болдирєв, фото 2007 року
Львів – Заяву народного депутата-регіонала Юрія Болдирєва про відокремлення Галичини від України більшість львів’ян сприйняла як провокацію. Ідеться про заяву, яка пролунала минулого тижня в Києві під час виступу на посольських вечорах посла Росії в Україні, присвяченого 65-річчю Нюрнберзького процесу, – за словами Болдирєва, «Україна не може існувати в нинішньому складі і має позбутися Галичини». Багато хто називає таку позицію намаганням відвернути увагу суспільства від соціально-економічних проблем. Натомість форуми в інтернеті рясніють і підтримкою ідеї відмежування Галичини.

У Львові звикли, що політики задовго до виборів маніпулюють темами російської мови і територіальної цілісності держави. Цього разу з заявами не забарився регіонал Юрій Болдирєв.

За його словами, Галичина – «наріст на тілі України», і, якщо прибрати Галичину, то Донецьк і Крим створять Росію. За словами регіонала, необхідно відмовитись від наслідків пакту Молотова-Ріббентропа, згідно з якими Галичина була приєднана до України.

У Львові цю заяву регіонала Болдирєва сприйняли спокійно.

Заява регіонала – «суцільна провокація» – Маринович

Член Української Гельсінської групи, дисидент, політв’язень радянських таборів, проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович називає висловлювання депутата суцільною провокацією. Бо пакт Молотова-Ріббентропа, каже він, вимагає каяття винних, а не переділу кордону.

«Усі розмірковування на тему повернень територій Україні, яка збирається вступати в Євросоюз, означає підставляти міну під увесь європейський порядок. На превеликий жаль, це не перша провокаційна заява з боку Партії регіонів. Сьогодні сама Партія регіонів є угрупованням, яке стало наростом на тілі України, яка своїми заявами ґвалтує Україну. Ця заява є кісткою, кинутою в нинішню Україну, щоб відвернути увагу від важливих проблем. Нам ще буде підкинута кістка про російську мову. Отже, наближаються вибори», – наголошує політв’язень радянських таборів.

Мариновича дивує те, що так багато галичан в соціальній мережі активно підтримують ідею відмежування Галичини від України.

«Ні, не порятує себе Галичина, відділившись від України. Я в цьому переконаний, бо бачу, що сьогодні Галичина має ті самі виразки, що має вся Україна. Відділившись, вона б просто відділила гангренозне тіло, яке є в усій Україні. Метастази пішли по Галичині теж. Якщо б ми відділились, то ми б поділили Галичину на кілька частин, які б ворогували одна з одною, ми знайшли б ворогів і поміж себе й закінчили б тим, чим закінчує саме зло – самознищенням», – вважає Мирослав Маринович.

В Україні «працює технологія розколу держави» – Панькевич

Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке перемогло на останніх місцевих виборах у Західній Україні, висловлюється категорично проти відділення Галичини від України. Представник цієї партії, голова Львівської обласної ради Олег Панькевич заявив Радіо Свобода, що заява регіонала Болдирєва є злочином проти української держави, посяганням на територіальну цілісність, і її автор мав би понести відповідальність.

«Припускаємо, що такі дії санкціоновані центральною владою. Працює технологія розколу України, і можна пригадати вибори 2004 року, коли московські політтехнологи у штабі Януковича малювали карту з різними сортами України. Ця заява пролунала, коли на Сході України відбуваються акції протесту незадоволених людей, які вимагають не лише соціальні пільги, але й зміни влади. Партія регіонів втрачає електорат у тих областях, де здобувала голоси. А тому тема розколу буде однією з передвиборних тем провладної партії», зауважив Олег Панькевич.

А член Української Гельсінської групи, дисидент Мирослав Маринович додає: Галичина має не ізольовуватись і не нав’язувати себе Україні, а запропонувати нову і кращу модель існування, управління та самоорганізації суспільства.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG