Доступність посилання

ТОП новини

Шпигун чи розвідник?


Київ – У Києві презентували книгу «Розвідники, народжені в Україні». Видання приурочене до 20-ї річниці української зовнішньої розвідки, яке відзначатимуть 1 грудня. У передмові до книги зазначається, що на підставі оприлюднених матеріалів можна говорити про своєрідність української зовнішньої розвідки, свій «почерк».

У книзі «Розвідники, народжені в Україні» – близько сотні розповідей про розвідників. Усі персоналії систематизовані за розділами, кожен з яких присвячений певному історичному періодові або ж певному напрямку роботи «шпигунів». Книга дає можливість дізнатися імена усіх керівників засекречених підрозділів та становище, яке вони займали в ієрархії розвідки.

Видання розраховане на істориків, професіоналів та ветеранів спецслужб і всіх, хто цікавиться маловідомими сторінками української історії, зазначає автор Олександр Скрипник, журналіст, дослідник історії українських спецслужб та керівник прес-служби Служби зовнішньої розвідки України.

Автор роками збирав матеріали, зустрічався з ветеранами розвідки і їхніми близькими родичами, вивчав спогади і мемуари самих розвідників, використовував архівні матеріали спецслужб та дослідження істориків.

Хто є розвідник?

Книга «Розвідники, народжені в Україні» – резонансна і сенсаційна, каже директор видавництва «Ярославів Вал», лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Михайло Слабошпицький. За його словами, такого роду публікації користуються популярністю серед читачів.

«Книжку такого резонансу, такої сенсаційної тематики і таких персонажів хотілося б написати не одному літераторові. Просто ці матеріали багатьом недоступні. Ця книжка просто приречена на те, щоб мати інтерес. Це зумовлюють два фактори. По-перше, ця книжка написана цікаво. Автор знає, що таке факт. Тобто, Олександр Скрипник, як колекціонер фактів, тремтить над експонатами і знає їхню ціну. І по-друге, це наше майже цілковите незнання феномену «хто є розвідник». Тому ця книжка, я певен, матиме і перевидання і викликатиме стабільне зацікавлення в суспільстві», – сказав Михайло Слабошпицький.

Генерал-лейтенант запасу Леонід Рожен пояснив різницю між розвідниками й шпигунами. «Людина, яка працює на боці своєї країни в чужому суспільстві, є розвідником, а коли він працює для тієї країни, є шпигуном», – сказав він.

Посібник з виховання розвідників

У презентації книги «Розвідники, народжені в Україні» брало участь 12 ветеранів української зовнішньої розвідки. Вони виявилися одностайними у тому, що викладена в цьому виданні історія української зовнішньої розвідки допоможе виховати нове покоління українських розвідників.

Ветерани розвідки наголосили, що вважають недалекоглядними пропозиції деяких політиків знищити зовнішню розвідку. «Якщо країна не має зовнішньої розвідки, то немає й незалежної держави», – нагадали розвідники відому істину.

«Розвідники, народжені в Україні» – це не перша книга Олександра Скрипника про розвідників. У 2009 році вийшло друком видання «Український слід у розвідці», а у 2010 році – «Керівники української зовнішньої розвідки».
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG