Доступність посилання

ТОП новини

Донецька єпархія УПЦ (МП) закликала чорнобильців покаятися


Донецька єпархія Української православної церкви (Московського патріархату) засуджує дії чорнобильців із пронесенням порожньої труни вулицями міста та закликає мітингувальників покаятися. Про це заявив речник єпархії, протоієрей Георгій Гуляєв.

За його словами, церква вважає цей вчинок протестувальників «знущанням над християнськими символами». «Якби мова йшла про раніше заявлену театральну постановку, ми так не реагували б», – сказав Гуляєв.

Він також зазначив, що церква не підтримує і самоспалення, якими погрожували чорнобильці в разі знесення їхнього наметового містечка. Він розкритикував слова представників УПЦ (КП) про те, що в історії були випадки, коли самоспалення не засуджувалося церквою.

«Заяви про те, що самоспалення – це припустимий акт, це не так. В історії церкви були общини, які відділили себе. Вони сектантського толку, і які намагаються під будь-які дії знаходити виправдання. Вони називають це «мучеництвом», «жертовним актом», але ані Богу, ані людям так жертва не потрібна. Тут мова йде про інші речі», – додав речник єпархії.

Посилання на відеокоментар Георгія Гуляєва щодо акції чорнобильців в інформаційній розсилці ЗМІ надіслав також відділ прес-служби управління інформаційної політики Донецької облдержадміністрації.

Сьогодні чорнобильці у Донецьку під час жалобної ходи з порожнім гробом перекрили центр міста. Таким чином вони висловили протест проти політики влади і водночас згадали померлого 27 листопада учасника акції протесту-голодування.

Також раніше про свою підтримку дій чорнобильців у Донецьку заявив зокрема представник УПЦ (КП) отець Ігнатій. За даними видання «Острів», у відповідь на запитання, чи знає він, що деякі протестувальники готові здійснити акт самоспалення, він зазначив, що «в історії ХХ століття були випадки, коли люди йшли на самоспалення як знак протесту проти безбожної влади». «Ці люди не засуджувалися церквою, а серед народів, які вони представляли, вони були національними героями», – сказав він, але додав, що проситиме чорнобильців не вдаватися до таких заходів.
XS
SM
MD
LG