Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильці, «афганці» та «діти війни» повернулись ні з чим?


Київ – Акція протесту проти скорочення соціальних виплат пройшла сьогодні у Києві під стінами Кабінету Міністрів. Серед учасників протесту були чорнобильці, «афганці» та «діти війни». Між ними та міліцією сталося кілька сутичок. Натомість Мінсоцполітики заявляє, що хоча воно хоче піти на зустріч демонстрантам, грошей у державному бюджеті на всіх не вистачить.

Близько трьох тисяч протестувальників зі всієї України розмістились перед будівлею Кабміну та на схилах навпроти. Вони вимагали здійснити виплати за листопад у повному обсязі, призначеному їм рішенням судів, а також передбачити у бюджеті додаткові кошти на здійснення виплат незахищеним верствам населення. Окрім того, демонстранти вшанували пам’ять померлого у неділю учасника акції протесту в Донецьку шахтаря Геннадія Конопльова.

Чорнобильці та «афганці» пікетують Кабінет Міністрів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сьогодні сталося кілька сутичок активістів із міліцією. Під час однієї із них, у Маріїнському парку, потерпів учасник пікету з Харкова Володимир Проскурін. Його забрала швидка, але пізніше активіст повернувся. Він розповідає: «Беркутівці оточили мене з усіх боків: одні тягли в один бік, інші – в інший. Я упав. Кілька чоловік на мене наступили, потягли, схопили за горло – і я втратив свідомість. Отямився уже на землі, навколо стояли чорнобильці».

Іншого разу, коли на заклик депутата від «Сильної України» Олександри Кужель іти до Українського дому, де відбувався з’їзд Федерації роботодавців, демонстранти спробували перекрити вулицю, міліцейські підрозділи відтіснили їх на тротуар.

Натомість у Головному управлінні МВС України у Києві заявляють, що ні сила, ані спеціальні засоби до мітингувальників не застосовувалися.

Чорнобильці пікетують Кабмін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Тігіпко: у бюджеті на всіх грошей немає

Відповіді з будівлі уряду сьогодні протестувальники не дочекалися. Однак на з’їзді Федерації роботодавців України міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що з мітингувальниками провели переговори, але на всіх «чорнобильців» у бюджеті грошей немає, тому виплати обмежаться тими людьми, хто дійсно брав участь у ліквідації аварії.

«Із жодної позиції соціальні виплати цього року не зменшені, – запевняє політик. – Але іти на всі вимоги ми не зможемо, у нас нема на це грошей, нема 170 мільярдів гривень».

Раніше урядовці заявляли, що перевірять списки чорнобильців, які щороку чомусь лише зростають. Сергій Тігіпко перед тим також обіцяв наповнювати Пенсійний фонд за рахунок податків на багатство та операції в офшорах. Пенсії інвалідам-чорнобильцям обіцяють подвоїти з наступного року.

Але учасники сьогоднішнього мітингу не вірять у те, що в уряду нині бракує грошей. Говорить один із них: «Коли нам кажуть, що немає грошей для виплат, ми прийшли сказати Тігіпкові та Азарову, де гроші. Я знаю, що вони вкладені надійно: в острови, пентхаузи, офшори».

Акції протесту за повернення соціальних виплат останніми днями пройшли у різних українських містах, зокрема, у Донецьку, Луганську та Львові.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG