Доступність посилання

ТОП новини

Єдина дочка Сталіна померла в США


Світлана Алілуєва, Нью-Йорк, 1967 рік
Світлана Алілуєва, Нью-Йорк, 1967 рік
Прага – Єдина донька радянського диктатора Йосипа Сталіна, Світлана Алілуєва, померла у віці 85 років у США, в штаті Вісконсін. Хоча померла Світлана 22 листопада від раку в будинку для літніх, влада штату повідомила про це лише через тиждень. Втеча Алілуєвої на Захід через Індію у розпал Холодної війни та її звинувачення на адресу комуністичної системи викликали у 60-і роки сенсацію та створили Світлані ореол популярності. В США вона була відома як Лана Петерс, за іменем її чоловіка. Левова частка популярності Алілуєвої була пов’язана зі страшним для народів іменем її батька, котрий на час втечі Світлани до США вже давно помер.

Одним із сенсаційних звинувачень на адресу керівництва СРСР, яке пролунало з уст Світлани Алілуєвої у квітні 1967 року в Нью-Йорку, було те, що країною й надалі керують відповідальні за ті ж самі злочини, що й Сталін, керівники партії та уряду.

«Звичайно ж, я ставлюся несхвально до багатьох речей, але й я думаю, що багато людей, які все ще перебувають у нашому Центральному комітеті і Політбюро, повинні бути відповідальними за ті ж самі справи, в яких звинувачували мого батька. І якщо я відчуваю, що хтось відповідальний за ті страшні злочини, вбивства людей, несправедливість, я відчуваю, що відповідальність ця була і на партії, і на режимі, і на ідеології в цілому», – заявила вона.

Алілуєва написала дві книги спогадів, які стали бестселерами в США і, як стверджують, зробили її багатою жінкою. Вона вийшла заміж за архітектора Вільяма Петерса у 1970 році. Світлана Сталіна взяла прізвище своєї мами Надії Алілуєвої після смерті батька Йосипа Сталіна у 1953 році, намагаючись дистанціюватися від людини, відповідальної за вбивства мільйонів людей, за хвилю терору в країні.

Алілуєва відчувала до кінця, що у Москві правлять прихильники її батька

Усе життя, як свідчать ті, хто знали Алілуєву в США, вона боролася за право на власну долю, проти небажаної гласності, яку їй нав’язувало ім’я злочинного батька.

Син покійного радянського лідера Микити Хрущова Сергій сказав Радіо Свобода, що він сумує через звістку про смерть Світлани, і наголосив: «Навіть при тому, що ми ніколи не зустрічалися, я завжди відчував велику близькість до неї». «Сам я також жив у тіні свого батька, але у мене він був зовсім інший, а тут ти живеш у тіні тирана, злочинця», – додав він.

Втеча Світлани та її виступи зі звинуваченнями на адресу керівництва СРСР були великою ідеологічною перемогою Заходу, особливо для США. Там міркували так: якщо вже навіть дочка жахливого Сталіна вирішила втекти, то радянська система дійсно повністю згнила. Для Москви відступництво Алілуєвої було тяжким політичним ударом. Через неї втратив свою посаду голова КДБ Володимир Семичасний.

Світлана Алілуєва поверталася до СРСР у 1983 році, але навіть відновлення громадянства СРСР не змусило її залишитися в Москві. Вона відчувала тут неприємну атмосферу ставлення до неї з боку тодішньої влади і повернулася більш як через рік до США.

Донька Сталіна була одружена тричі та мала одного сина і двох дочок, одна з яких від американського архітектора Вільяма Петерса.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG