Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович відвідує Ізраїль


Київ – Президент України Віктор Янукович відвідає сьогодні Ізраїль. У рамках візиту заплановані переговори глави української держави з президентом Ізраїлю Шимоном Пересом та прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу.

Як повідомляє прес-служба Президента України, керівники двох держав говоритимуть про торговельно-економічну взаємодію, а також співпрацю у сферах культури і науки.

Яка конкретика є за цими офіційними протокольними повідомленнями, Радіо Свобода поцікавилося у депутата-регіонала Анатолія Кінаха, який, працюючи в уряді, неодноразово відвідував Ізраїль із візитами. За його словами, Ізраїль є одним зі світових лідерів за використанням сучасних інноваційних технологій.

Тож співпраця з цією державою дуже вигідна для України, економіка якої потребує модернізації. Також важливою темою підчас переговорів в Ізраїлі буде питання зони вільної торгівлі між країнами, наголошує він.

«Візит має принципове значення, в першу чергу, в економічному напрямку. Для України це можливість залучення інвестицій, імпорт сучасних технологій для підвищення конкурентоспроможності української економіки. Програма візиту передбачає також бізнес-форум. На ньому будуть представлені біля 40 українських компаній і їхні потенційні партнери з ізраїльського боку», – зазначив депутат.

Економічних проривів очікувати не слід

Зі свого боку, виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос поки не очікує втілення масштабних економічних проектів. Адже економічна криза дошкуляє зараз не лише Україні, але й Ізраїлеві, і економіка обох країн перебуває не в найкращому стані, стверджує фахівець.

«Очікування проривів, які були характерні для 90-х років, коли, здавалося, можна було знайти спільні сфери для України та Ізраїлю у військовій техніці, модернізації, про що багато говорили ізраїльські дипломати, не справдилися. Відповідно, є певні функціональні обмеження для розвитку економічних відносин між країнами», – наголосив Семиволос.

Загалом експерти основними напрямами ділового співробітництва двох держав на найближчі 5 років називають участь ізраїльських фірм у створенні сучасних підприємств щодо зберігання та переробки харчів, розробку програмних продуктів і телекомунікації, зв’язок, співробітництво медиків – зокрема, щодо упровадження в Україні сучасної системи страхової медицини.

У лютому цього року між Україною та Ізраїлем скасували візовий режим. Це сприяло туризмові та пожвавленню бізнес-зв’язків між країнами, говорять в МЗС. За дев’ять місяців безвізового пересування кількість українців, які відвідали Ізраїль, та ізраїльських громадян, які відвідали Україну, зросла майже вдвічі. Ізраїльські компанії сподіваються прийняти упродовж цього року понад 200 тисяч українських гостей.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG