Доступність посилання

ТОП новини

Кримський прем’єр обіцяє розширити права автономії: має план чи блефує?


Анатолій Могильов
Анатолій Могильов
Сімферополь – Голова уряду Криму Анатолій Могильов має намір посилити повноваження Кримської автономії. Про це він заявив у Сімферополі на партійній конференції місцевих регіоналів. За словами Анатолія Могильова, про це він уже домовився з Президентом Віктором Януковичем. Місцеві експерти сумніваються у реальності таких планів.

На кримській конференції Партії регіонів у вівторок прем’єр-міністр АРК Анатолій Могильов заявив, що домовився з президентом Віктором Януковичем про значне розширення автономії Криму. За його словами, «необхідно посилювати ті повноваження, які має автономна республіка», з тією метою, щоб «усі ті рішення, які ухвалюються для кримчан, приймалися не в Києві, а на території Криму».

За словами Анатолія Могильова, Віктор Янукович це підтримав. «Я проговорював це питання з Президентом нашої країни Віктором Федоровичем Януковичем і знайшов розуміння того, що необхідно, щоб повноваження Криму були значно розширені для ухвалення рішень, що забезпечують рівень життя людей тут у Криму», – сказав Анатолій Могильов.

Голова Експертної ради при кримському уряді Олександр Форманчук каже, що насправді мова йде про економічні повноваження автономії і, зокрема, про законопроект «Про основи розвитку Автономної Республіки Крим та особливості провадження інвестиційної діяльності на її території», який чекає другого читання у Верховній Раді України. «Могильов хоче, якщо до Нового року не вийде, то щоб у найближчі три місяці цей закон все ж таки остаточно був ухвалений. Адже він дає Кримові режим великої інвестиційної привабливості. Це справді важливо», – вважає політолог Олександр Форманчук.

Чи можливе розширення політичних повноважень Сімферополя?

Загалом більшість місцевих політичних експертів критично поставилися до останньої заяви Анатолія Могильова, називаючи її насамперед передвиборчою, маючи на увазі парламентські вибори осені наступного року.

Разом з тим сімферопольський політолог Андрій Никифоров переконаний, що такі заяви рейтингові Партії регіонів у Криму аж надто не допоможуть.

На його думку, слова керівника кримського уряду є «ритуальними». «Кожен новий прем’єр-міністр Криму, коли вступає у посаду, заявляє про те, що домагатиметься розширення повноважень автономії. Результат ми бачимо, ми бачимо тенденцію, еволюцію, в який бік усе це йде», – каже експерт Андрій Никифоров.

На думку політолога, на ці «ритуальні фрази» кримського прем’єра «можна не звертати уваги».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG