Доступність посилання

ТОП новини

У Литві взялися за придністровський конфлікт


Конфлікт у Придністров’ї
Конфлікт у Придністров’ї
Рига – 30 листопада – 1 грудня у столиці Литви Вільнюсі вперше після майже шестирічної перерви відбулися офіційні переговори з придністровського врегулювання у форматі «5+2» за участю представників сторін конфлікту – Молдови і Придністровської республіки, посередників – України, Росії і ОБСЄ, та спостерігачів – США і Євросоюзу. У перебігу вільнюської зустрічі мова в основному йшла про вирішення технічних питань переговорів.

«Це важлива зустріч для того, щоб визначити принципи, які лежатимуть в основі переговорів, а також порядку денного на наступний період. Ми домовилися, що переговори у форматі «5+2» матимуть постійний характер», – заявив напередодні вільнюської зустрічі прем’єр-міністр Молдови Влад Філат.

За словами ж лідера самопроголошеного Придністров’я Ігоря Смирнова, Тирасполь виступає за нормалізацію відносин Придністровської республіки з Молдовою як «двох суверенних держав».

Він наголосив на важливості дотримання принципу рівноправ’я сторін. «Якщо хочеш вирішити проблему, то її слід обговорювати на рівноправній основі», – вважає керівник невизнаного сепаратистського регіону Молдови.

Те, що учасники формату «5+2» зустрічатимуться регулярно, і перша зустріч відбудеться у Вільнюсі, було затверджено 21 листопада цього року у спільній заяві Філата і Смирнова.

Кишинів вважає головною метою переговорів формату «5+2» розробку особливого статусу Придністровського регіону за дотримання суверенітету та територіальної цілісності Молдови у рамках міжнародно визнаних кордонів.

«Золотий міліметр» у вирішенні конфлікту

Сторони приїхали до Вільнюса, оскільки Литва цього року головує в ОБСЄ, якій довірена роль посередника у придністровському врегулюванні.

Міністр закордонних справ Литви Аудронюс Ажубаліс назвав початок офіційних переговорів між сторонами «золотим міліметром».

«Із часів завершення «холодної війни» це майже перший випадок, коли сторони заморожених конфліктів, які були до цього в Європі, сіли за стіл переговорів. Унікальний випадок», – зазначив Аудронюс Ажубаліс.

Міністр поінформував журналістів, що у Вільнюсі сторони конфлікту, посередники та спостерігачі вели розмову про принципи й процедури, на підставі яких триватимуть відновлені переговори.

Із історії конфлікту

Придністровський конфлікт триває вже 20 років. Розпочався він після оголошення у 1991 році Придністров’ям своєї «незалежності» від Молдови. У результаті збройних сутичок між сторонами загинуло майже 700 осіб.

Жодна держава не визнала самопроголошену Придністровську Молдавську республіку. Росія, однак, підтримувала сепаратистське утворення в перебігу конфлікту.

Офіційні переговори з придністровського врегулювання у форматі «5+2» започатковані у 2005 році, однак уже у 2006 році були перервані через загострення відносин між Кишиневом і Тирасполем. Після цього сторони вели лише неформальні консультації.

Україна, як і інші учасники формату «5+2», вважає, що конструктивний діалог між Кишиневом і Тирасполем та зміцнення заходів довіри є невід’ємними елементами мирного політичного врегулювання придністровської проблеми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG