Доступність посилання

ТОП новини

Словаччина: отримав чуже громадянство, втрачай своє


Угорщина – 42-річний Олівер Болдоґі, угорець за національністю зі словацького міста Комарно, став одним із перших, хто втратив громадянство Словаччини через набуття статусу громадянина сусідньої Угорщини. Він переселився на інший берег прикордонного Дунаю до угорського міста Комарома і має намір відстоювати свої права у європейських судах. Однак словацька сторона заявляє, що жодним чином не порушувала європейських правових норм.

Словацький угорець Олівер Болдоґі повідомив у своєму листі словацьку владу про те, що став і громадянином Угорщини. Його спонукали до цього кроку деякі особисті, етично-культурні та економічні мотиви, а також та обставина, що угорське законодавство визнає подвійне громадянство від початку 2011 року.

Словаччина ж законодавчо не визнає подвійного громадянства від літа 2010 року. Якщо громадянин цієї країни все-таки отримає паспорт іншої держави, то, згідно з новим законом, ця людина втрачає словацьке громадянство.

Тож через деякий час Болдоґі офіційно повідомили з Братислави, що він втратив словацьке громадянство. 42-річний переселенець розгорнув у місті Комаромі, де живе зараз, кампанію протесту.

Чи Європа розсудить?

«Я і надалі наполягаю на збереженні словацького громадянства і зроблю все можливе, щоб домогтися скасування цього безглуздого закону і щоб у Словаччині, як і раніше, її громадяни могли вільно вирішувати, як бути в питанні подвійного громадянства без того, щоб втрачати своє», – вважає Олівер Болдоґі.

Із ним солідарні Світовий конгрес угорців та деякі проурядові партії в Угорщині, які заснували спеціальний допомоговий фонд, а також знайшли для Болдоґі досвідчених правників-міжнародників. Вони допоможуть йому позиватися зі словацькою владою в європейських судах.

Необхідність цих кроків пояснив віце-прем’єр Угорщини Жолт Шем’єн. «У чинній конституції Словаччини дуже скрупульозно написали, що проти волі людей ніхто не може позбавляти їх словацького громадянства. Але практичне застосування новіших законодавчих актів словацькою владою вступає в гостру суперечність із конституцією цієї країни, а також з міжнародними принципами захисту прав і свобод, правовою етикою Європи. Тому ці дії мають бути опротестовані в європейських судах та на громадсько-політичних форумах», – переконаний Жолт Шем’єн.

Сусіди мають домовлятися

У словацької сторони на цю проблему інший погляд. У прес-релізі МЗС Словаччини йдеться про те, що ситуація з Олівером Болдоґі стала можливою внаслідок поспішної політики сусідньої країни. Новий угорський закон про подвійне громадянство відходить від правових стандартів Євросоюзу, адже надає статус громадянина лише за етнічним походженням, не враховуючи того, наскільки реально дана особа прив’язана до іншої держави, зазначається в цьому повідомленні.

За словами ж словацького посла в Угорщині Петера Вайса, Олівера Болдоґі не позбавляли громадянства Словаччини – він його втратив унаслідок загальної дії чинного закону. Посол заперечив твердження угорської сторони, що його країна не дотримується своїх міжнародних зобов’язань, у тому числі сьомої статті домовленостей про європейське громадянство. Він висловив жаль, що на зустрічі з держсекретарем МЗС Угорщини Жолтом Нейметом угорська сторона не взяла до уваги пропозицію провести ширші двосторонні словацько-угорські переговори у питанні подвійного громадянства.

У МЗС Словаччини розраховують на те, що перша така зустріч на рівні експертів міністерств може відбутися 14 грудня.
XS
SM
MD
LG