Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Мироненко: Росія ворушиться уві сні, але ще спить


Віктор Мироненко, керівник центру українських досліджень Інституту Європи АН Росії, головний редактор журналу «Сучасна Європа»
Віктор Мироненко, керівник центру українських досліджень Інституту Європи АН Росії, головний редактор журналу «Сучасна Європа»
Київ – Росія не зацікавлена руйнувати до кінця українську економіку. Це зазначив в ефірі Радіо Свобода московський політолог та історик Віктор Мироненко, говорячи про вплив Росії на Україну після виборів до Держдуми. На думку Віктора Мироненка, ці вибори відбулися з порушеннями і «демократизацію в Росії поставили на паузу». Але і ознак можливих заворушень у цій країні експерт не вбачає.

– За Вашими спостереженнями, чи були порушення під час цих виборів до Державної Думи? І якщо були – які саме?

– Порушення були і вони зафіксовані. Взагалі, приховувати порушення стає все складніше та складніше. Тому що люди мають такі засоби зв’язку, яких не було навіть на попередніх виборах до Державної Думи і є можливість фіксувати порушення. І наскільки зараз відомо – лише асоціація «Голос» зафіксувала у себе на мапі порушень близько 1300. Ці порушення були дуже різними. Передусім – недопуск представників опозиційних партій. Навіть тих, які допущені до виборів. А тим більше – недопуск спостерігачів на виборчі дільниці. І решта порушень, взагалі-то вони є традиційними. А загалом, велетень, Росія, ворушиться уві сні, але ще спить. Процес дуже повільного транзиту Росії до сучасних форм організації політичного життя все-таки триває. Значно повільніше, ніж того хотілося б. Але, враховуючи сучасний стан економіки Росії та рівень життя людей тут, стан суспільної свідомості, а також деякі відомі вам історичні традиції Росії , для сусідів (таких, як Україна) і для світу в цілому це не найгірша новина. Якщо перефразувати крилатий вислів Віктора Януковича, демократизацію в Росії поставили на паузу. Але і ознак «русского бунта, бессмысленного и беспощадного» поки що не видно і це, мабуть, непогано.

– А яким є нинішній стан економіки Росії, що Ви маєте на увазі?

– Це – економіка, що базується на експорті енергоносіїв. Яка це економіка? Тобто, радянська економіка конає вже 20 років. І те, що залишилося, на тому й живемо. А жити за рахунок експорту енергоносіїв неможливо. Тобто, на жаль, отака цивілізаційна пауза і в економічному розвитку, і у політичному. І навіть у розвитку свідомості. Хоча в останньому все ж таки зміни зараз відчутні. І на цих виборах ми їх відчували.

– Якщо говорити і про економіку, і про політику, що може змінитися в українсько-російських відносинах після цих виборів у Росії, а також після президентських виборів (вже висунули основного кандидата – Володимира Путіна)? Зокрема, підпишуть зрештою «газову угоду» чи ні?

– Я абсолютно переконаний, що «газова угода» буде. Мені здається, що там відповідні домовленості вже є. Просто не знають, як їх подати для громадської думки і російської, і української. Тому що інерція історично це – конфронтація. Принаймні, у цих стосунках. А зараз, особливо, після білоруського прикладу (коли до Росії перейшла вся газотранспортна система Білорусі), не думаю, що щось подібне буде в Україні, але буде щось схоже. Тобто, угоду досягнуть. До цього примушує навіть той стан, в якому зараз перебуває «Газпром» із продажем газу в Європу. І Україні далі немає куди йти. І якщо говорити про вплив Росії на Україну, то який сенс мати вплив на країну, яка буде зруйнована. Руйнувати до кінця українську економіку, це не в інтересах навіть українофобів у Росії. Я абсолютно переконаний, що якісь домовленості досягнуть і якихось різких рухів, «газової війни» (як це вже траплялося двічі у нашій історії), не буде. Але напруженість зберігатиметься. Тому що Україна навіть зараз демонструє швидші темпи модернізації. Зокрема, політичної модернізації.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG