Доступність посилання

ТОП новини

Британії, як і іншим країнам світу, треба більше комп’ютерників


Лондон – У Британії пропонують навчати більше програмістів в університетах і краще викладати комп’ютерні науки школярам. Пропозиції і зміни у навчальних програмах підтримують світові велетні Microsoft і Google.

Згідно статистичних даних, у Британії кількість студенів, які вивчають комп’ютерні науки, цього року становить лише три відсотки. Це навіть менше від минулорічного показника – п’ять відсотків. Алекс Гоуп – один із авторів звіту, поданого на розгляд уряду, каже, що такі тенденції є економічною загрозою для країни.

«Інструментом минулого сторіччя був олівець і ручка. Інструментом 21-го сторіччя є комп’ютер. Якщо ви розумітєте принципи роботи комп’ютерів, ви можете, наприклад, взяти дві різні комп’ютерні програми, написати додатковий програмний код і поєднати можливості двох окремих програм. Отже, замість того, щоб використовувати засоби, доступні всім, ваша компанія отримує перевагу в конкуренції. Я б хотів, щоб британські компанії мали таку перевагу», – каже Алекс Гоуп. Дітей, на його думку, слід навчати у школах не лише, як вмикати комп’ютер і надрукувати домашню роботу.

Український погляд

В Україні існує чимало компаній, що виконують програмувальні замовлення закордонних фірм. Українець Маркіян Кичма, який працює в галузі інформаційних технологій у Лондоні, каже, що його компанія Мактіґ також змушена передавати замовлення до інших країн, зокрема, до Індії.

Він переконаний, що елементи комп’ютерного програмування слід викладати у школах у межах математичних чи інших точних наук, щоб показати дітям практичні способи його використання.

«Наприклад, обчислення чи задачу можна вирішувати не просто рівнянням. Те, що руками можна рахувати два місяці, маленька програма порахує вам за час, поки ви п’єте каву. Це, насамперед, важливо для тих, хто працює з обробкою інформації – банківські працівники, бухгалтери», – каже Маркіян Кичма.

Але фахівці стверджують, що йдеться далеко не лише про обчислення. Наприклад, однією з провідних галузей нової економіки в Британії є комп’ютерний дизайн і графіка. Зокрема, спецефекти для голлівудських кінофільмів про Гаррі Потера робили в Лондоні. Також британська столиця є місцем, де працює багато розробників відеоігор. Комп’ютерна ігрова індустрія, як кажуть фахівці, вже зараз заробляє більше грошей, ніж світова кіноіндустрія і книгодрукування, разом узяті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG