Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді в Донецьку існує загроза терактів?


Наслідки вибуху у Макіївці, 20 січня 2011 року
Наслідки вибуху у Макіївці, 20 січня 2011 року
Донецьк – У вівторок на Донеччину збирається Президент України Віктор Янукович. Він їде в рідне Єнакієво. Напередодні візиту глави держави донецька влада знову наголосила на загрозі терактів, яка, на думку керівників області, все ще існує. Чи це реальна загроза, чи може місцева влада шукає привід для заборони акцій протесту? З цього приводу у регіоні лунають суперечливі оцінки.

Голова Донецької ОДА Андрій Шишацький каже, що загроза терактів стосується конкретно Донецька, а не Донецької області.

«На сьогодні не розкрите джерело, а поки воно не розкрите – карна справа не закрита. Тому загроза потенційно існує. І до сьогодні органи внутрішніх справ, наші внутрішні війська несуть посилену службу в Донецьку, тому що у зв'язку з цим почастішали звернення різних неврівноважених та жартівників», – заявив голова Донецької ОДА.

Минулого тижня Андрій Шишацький говорив про газові балони, які зберігаються у наметовому містечку голодувальників-чорнобильців і, на його думку, можуть становити загрозу життю громадян.

Загрозу терактів можна вдало використовувати

Донецький політолог Олександр Клюжев звертає увагу на те, що про загрозу терактів заявляють в першу чергу керівники області, а не представники міліції.
Нагнітається певна атмосфера страху
Олександр Клюжев

«Нагнітається певна атмосфера страху. І цю атмосферу страху влада може використати в своїх короткотермінових політичних інтересах. З одного боку, влада говорить, що є небезпека життю громадян — а життя громадян є безперечна цінність. З іншого боку, суспільство говорить про свої інтереси і права на мирні зібрання. І коли два такі підходи зіштовхуються, то тут однозначної відповіді немає. Тому що влада завжди може сказати, що в неї є певна реальна інформація», – сказав Олександр Клюжев.

Голова управління по зв'язках з громадськістю ГУМВС України в Донецькій області Ігор Дьомін підтвердив, що загроза терактів існує.

Натомість донецький журналіст Олексій Мацука вважає, що насправді реальних передумов для цього на Донеччині немає. Він припускає, що влада маніпулює страшним словом, щоб обмежити масові зібрання.
Під шумок терактів можна спокійно проводити обшуки в приміщеннях громадських організацій, редакціях, можна затримувати людей і проводити якісь допити
Олексій Мацука

«Під шумок терактів можна спокійно проводити обшуки в приміщеннях громадських організацій, редакціях, можна затримувати людей і проводити якісь допити. Це відкриває безмежні можливості для обмеження громадянських свобод», – сказав Олексій Мацука.

Раніше донецька влада заявляла, що не проти мирних протестів і пояснила своє звернення до суду із вимогою зупинити акцію чорнобильців загрозою терактів. Попри судову заборону, акція протесту під місцевим Пенсійним фондом триває з середини листопада.

До цього востаннє на Донбасі чули про загрозу терактів на початку року. У Макіївці в січні сталися два вибухи (один біля державного підприємства «Макіїввугілля», інший – неподалік торгового центру «Голден Плаза»), які правоохоронці назвали терактами. Тоді ніхто не постраждав, організатори, за версією слідства, зробили це заради грошей. Дмитра Онуфрака та Антона Волошина засудили до 15 та 8 років відповідно. Втім, видання DT.ua, посилаючись на свої джерела в СБУ, повідомляло, що юнаки мало що розуміють у вибуховій справі.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG