Доступність посилання

ТОП новини

Українська енергетика – локомотив руху до ЄС


Київ – Українська паливно-енергетична галузь отримує потужний стимул для розвитку, коли держава підпише угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, заявили учасники переговорного процесу від України, на засідання робочої групи. Серед переваг, які вони відзначають – реалізація експортних можливостей України, та захист від несподіванок із постачанням російського газу. Утім, українські та міжнародні експерти вказують на низку проблем в енергетичному секторі, які можуть завадити повноцінному приєднанню України до Зони вільної торгівлі ЄС.

Республіка Словаччина, яка за роки перебування в ЄС успішно запровадила європейські стандарти у своїй енергетичній системі, готова поділитися своїм досвідом з Україною. Зокрема, уряд Словаччини надає підтримку робочій групі «Україна – ЄС, на шляху до зони вільної торгівлі». На засіданні робочої групи головний радник Департаменту міжнародних енергетичних відносин Словаччини Мартін Піторак розповів про досвід своєї країни.
Споживачі отримали змогу переходити від одного до іншого постачальника
Мартін Піторак

«Із впровадженням пакету законів ми розділили генеруючі потужності на окремі підприємства. Вони отримали змогу не лише виробляти – а й продавати свою продукцію. Нині маємо близько 30 гравців газового ринку, ще більше – на ринку електроенергії. Споживачі отримали змогу переходити від одного до іншого постачальника. Наразі, змінити постачальника планують близько 70 тисяч споживачів», – розповів представник Словаччини.

Мартін Піторак зазначає, що нині всі учасники енергетичного ринку надають послуги за єдиними європейськими стандартами, які він вже зараз радить запроваджувати Україні. Словацький урядовець наголошує, що завдяки всім згаданим змінам його країна щороку економить на один відсоток більше від загального споживання енергоресурсів.

Енергетичну частину угоди з ЄС дописали – П’ятницький

В угоді про Зону вільної торгівлі з ЄС буде окремий розділ про енергетичну співпрацю, який передбачає європейські правила гри на енергетичному ринку України. Нині він завершений та попередньо погоджений обома сторонами, заявив урядовий уповноважений з питань Євроінтеграції Валерій П’ятницький.

«Взаємні домовленості, взаємний доступ на ринок забезпечить рівноправне співробітництво. Кількісних обмежень, спеціальних вимог немає. Гадаю, нам вдалося створити збалансований розділ, який не надає перевагу одній зі сторін в рамках енергетичного співробітництва», – розповів П’ятницький.

Наближення енергетичного сектору України до європейських стандартів призведе до стрімкого зростання продуктивності праці та припливу інвестицій, упевнений співголова робочої групи Україна – ЄС, народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів).
Інвестори найбільше потребують захисту прав власника, вільної конкуренції, верховенства закону, а не політичної кон’юнктури
Анатолій Кінах

«Євросоюз – це унікальна можливість доступу до передових технологій. Нині енергоефективність української промисловості утричі нижча, ніж у ЄС, продуктивність праці – нижча уп’ятеро. А відтак – у нас величезний потенціал для розвитку. Інвестори прийдуть у цей сектор, бо вже не бояться високих ставок податків – вони до них адаптувалися. Найбільше вони потребують захисту прав власника, вільної конкуренції, верховенства закону, а не політичної кон’юнктури», – наголосив депутат.

Європейські норми захистять від газових війн – експерти

Експерти прогнозують, що запровадження європейських енергетичних стандартів розв’яже й низку зовнішньополітичних проблем. Зокрема, колишній посол з особливих доручень В’ячеслав Княжницький очікує, що це зніме проблему з умовами постачання до України російського газу: вони визначатимуться нормами європейського законодавства, як у Німеччині чи Франції, а не політичною ситуацією, прогнозує експерт.

Втім, може відбутися і зворотній процес: в українській енергетиці є проблеми, які можуть зашкодити вступові до Зони вільної торгівлі з ЄС. На це вказує, зокрема, заввідділу енергетичної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Сменковський.

На його думку, серед найбільших загроз – відсутність диверсифікації джерел енергопостачання, нереалізований транзитний потенціал України, незадовільний стан виробничих фондів, та нерозвиненість ринку енергоресурсів.

Експерти переконані, що Україна може розраховувати на приєднання до зони вільної торгівлі та асоціації з ЄС лише за умови, що уряд докладе максимум зусиль для подолання цих проблем енергетичного ринку.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG