Доступність посилання

ТОП новини

США виступають за права сексуальних меншин


Нью-Йорк – Cполучені Штати вважатимуть захист прав сексуальних меншин, тобто геїв, лесбіянок, бісексуалів і трансгендерів, пріоритетом своєї зовнішньої політики. Таку ініціативу оприлюднив у Вашингтоні президент Барак Обама. Таку заяву зробила у Женеві з нагоди Міжнародного дня прав людини державний секретар Сполучених Штатів Гілларі Клінтон. Оглядачі радять Білому дому делікатно підходити до реалізації цієї політики, щоб не викликати зворотної реакції.

Директива Білого дому вимагає від урядових відомств зробити все, що від них залежить, щоб американська дипломатична діяльність і допомога іншим країнам сприяли захистові прав сексуальних меншин. Президент Обама висловив «глибоку стурбованість» дискримінацією і випадками насильства, що їх зазнають геї, лесбійки, бісексуали і транссексуали. Обама зазначив, що в деяких країнах сексуальні меншини піддають кримінальним переслідуванням за орієнтацію, за участь у демонстраціях і що подекуди доходить до вбивств. Президент США не вперше заторкує цю тему. Виступаючи на форумі Генеральної асамблеї ООН у вересні цього року, Обама також говорив на цю тему.

Державний секретар США Гілларі Клінтон у промові в Женеві з нагоди Міжнародного дня прав людини, спростувала міф, що нібито гомосексуалізм як явище притаманний лише західним суспільствам.

«Права людей порушуються, коли людей б’ють або вбивають за сексуальну орієнтацію або тому, що вони не дотримуються визнаних норм поведінки, або тому, що вони мають зовнішній вигляд, відмінний від вигляду, притаманного зазвичай чоловікам і жінкам. Права людини порушуються, коли уряди проголошують геїв поза законом або дозволяють безкарне побиття геїв. Права людей порушуються, коли лесбійок чи трангендерних жінок піддають так званому виправному ґвалтуванню чи насильно дають їм гормональні препарати», – сказала Клінтон.

Оглядачі попереджають про можливість зворотної реакції

Гілларі Клінтон у промові повідомила також, що адміністрація президента Обами виділяє 3 мільйони доларів до фонду підтримки громадських організацій у тих країнах світу, де вони захищають права сексуальних меншин.

У таких країнах як Афганістан, Пакистан, Саудівська Аравія гомосексуалізм вважається кримінальним злочином. В Уганді парламент розглядає нині законопроект про смертну кару за гомосексуалізм.

Деякі правозахисники радять Білому дому делікатно реалізувати нові акценти зовнішньої політики. У низці держав, де негативно ставляться до США, є небезпека виступів проти «нав’язування занепаду». На цьому, зокрема, у коментарі агенції Аssociated press наголошує американський правозахисник Нейл Ґрунґас, що займається допомогою біженцям-геям.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG