Доступність посилання

ТОП новини

Громадськість готується контролювати перебіг виборів у Раду


Київ – У столиці презентували громадський рух «Чесно». Ініціатива, за словами організаторів, є політично незаангажованою і має на меті громадський контроль за чесністю та прозорістю виборів до Верховної Ради, що відбудуться у жовтні наступного року. Рух «Чесно» сформувався ще 29 жовтня, тепер його активісти прагнуть донести свої принципи до людей, які, на думку організаторів, мали б подбати про зміни в Україні і зокрема – про проведення справедливих виборів.

Основною метою ініціативи «Чесно», як зазначають її організатори, є посилення впливу виборців на формування відповідальнішого парламенту. «Відфільтровувати» кандидатів у народні депутати на громадському рівні члени ініціативи збираються, зважаючи, наприклад, на неперсональне голосування у парламенті, перешкоджання роботі журналістів та інші факти порушень прав і свобод.

За словами члена координаційної ради руху «Чесно», журналіста Мустафи Найєма, організація прагне, щоб критерії, які фактично прописані законодавством, зокрема щодо корупції та персонального голосування депутатів у парламенті, підтримали провідні політичні партії. Як наголосив Мастафа Найєм, якщо політична партія підтримає ініціативу «Чесно» і при цьому висуне кандидата, який не відповідає критеріям, то про це дізнається громадськість, як і про політичні партії, які не підтримають вимоги «відсіву» недоброчесних кандидатів. «Найважливіше в роботі організації – інформувати населення конкретними фактами про ті порушення, які будуть зафіксовані», – наголосив Найєм.

Понад 10 організацій об’єдналися заради поступу у демократичному розвиткові

До координаційної ради руху «Чесно» входять 12 громадських організацій, серед яких – і фонд «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва. За словами директора фонду Ірини Бекешкіної, ініціатива «Чесно» продиктована тим, що люди хочуть, щоб чергові вибори в Україні не стали останніми, як це свого часу відбулося в Росії. За її словами, соціологічні дослідження показують, що понад 70% громадян і на заході, і на сході підтримують роботу громадських організацій під час виборів. Особисту готовність працювати в таких організаціях висловили 18% населення, причому це переважно молодь.

«Дуже важливо, щоб були незалежні соціологічні дослідження. Ми маємо намір заснувати консорціум, який буде складатися з фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київського міжнародного інституту соціології та Центру імені Разумкова. Консорціум буде працювати для громадських організацій під час виборів», – наголосила Ірина Бекешкіна.

Регіонал: від існуючої системи треба відходити

Політолог Михайло Погребінський вважає рух «Чесно» громадською ініціативою, яка є доречною і заслуговує на повагу. На його переконання, ця ініціатива навряд чи сподобається тим, хто контролює адміністративний ресурс. «Думаю, що нашим основним опозиційним силам це також не дуже сподобається, оскільки та частина кандидатів, що будуть проходити по партійних списках, це люди які навряд чи матимуть шанси пройти в мажоритарних округах і їх будуть намагатися «ховати» в список», – каже політолог.

Така вимога ініціативи «Чесно», як зокрема особисте голосування депутата, може «відсіяти» майже весь теперішній парламент. У цьому питанні, як зазначає народний депутат від Партії регіонів Володимир Олійник, склалася загальна система, що не є характерною рисою однієї політичної сили. «Я голосую за себе, буває і за іншого, хоча розумію, що від цього потрібно відходити», – сказав Радіо Свобода політик. Ще один критерій – незмінність політичної позиції, також може завадити деяким нинішнім депутатам пройти громадське «чистилище». Свого часу сам Володимир Олійник був депутатом від БЮТ, нині він представляє Партію регіонів.

Втім, останнім суддею, зазначають ініціатори руху, у будь-якому разі буде виборець, який за підтримки громадських організацій має цього разу бути значно відповідальнішим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG