Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина лобіюватиме лібералізацію візового режиму для українців


Міністри закордонних справ України та Угорщини – Костянтин Грищенко та Янош Мартоні, Київ, 12 грудня 2011 року
Міністри закордонних справ України та Угорщини – Костянтин Грищенко та Янош Мартоні, Київ, 12 грудня 2011 року
Київ – Угорщина лобіюватиме інтереси України в Євросоюзі у таких сферах, як лібералізація візового режиму, поглиблення співпраці у рамках малого прикордонного руху та освіті. Натомість Будапешт сподівається побачити обраними до Верховної Ради українців угорського походження. Про це у Києві домовились міністри закордонних справ України та Угорщини – Костянтин Грищенко та Янош Мартоні.

Візит міністра закордонних справ Угорщини відбувається у дні, коли Будапешт та Київ відзначають 20-річчя встановлення дипломатичних стосунків між двома сусідніми державами. Міністр Янош Мартоні – один із учасників цього процесу, тож спостерігає динаміку розвитку відносин між Угорщиною та Україною, за його словами, від початку і аж донині.

«Я був у Києві 1 грудня 91-го року, спостерігав за референдумом, на якому більшість українців проголосували за Незалежність. За минулі два десятиліття між нами склались партнерські стосунки. Наші держави порозумілись у таких питаннях, як прикордонне співробітництво, захист прав національних меншин, спільна участь у проектах з розвитку Дунайського регіону тощо. Маю надію, що саміт між Україною та ЄС 19 грудня буде успішним, адже українці доклали чимало зусиль на євро інтеграційному шляху», – заявив міністр закордонних справ Угорщини.

Для України важлива підтримка Угорщиною її євроінтеграційних кроків, поглиблення контактів між людьми, науково-освітніми закладами та регіональне співробітництво в економіці, політиці й культурі, – відзначив Костянтин Грищенко. Він наголосив: «За останній рік активізувалась робота наших міжурядових комісій з питань економічного, транскордонного та прикордонного співробітництва; також підписаний план консультацій між МЗС України та Угорщини на 2012 – 2013 рр. Розраховуємо на подальшу співпрацю з Угорщиною, яка є одним із активних членів Групи друзів України в Євросоюзі».

Щоправда, як відзначають експерти, на позитивному тлі українсько-угорських стосунків існують і певні проблеми. Так, від радикальних угорських політиків лунають пропозиції повернути Угорщині Закарпаття: мовляв, історично цей регіон України був у межах Австро-Угорської імперії, на його території проживає кілька тисяч угорців. Прес-служба СБУ заяви угорських радикалів означила як такі, що зазіхають на територіальну цілісність України.

Але, як заявив нині міністр Мартоні, Будапешт не розділяє подібних заяв – натомість, сподівається, що «мажоритарні округи на парламентських виборах в Україні будуть визначені таким чином, що до Верховної Ради потраплять і українські політики угорського походження», – каже керівник МЗС Угорщини.

Українсько-угорські відносини: погляд із Закарпаття

Тим часом незалежні аналітики у Києві та Ужгороді зазначають: чинна українська влада не звертає уваги на проблеми угорської громади Закарпаття.Кошти на підтримку угорських шкіл і театрів, на видання ЗМІ угорською мовою виділяються, але соціальні негаразди «допікають» українських угорців так само, як і будь-де по Україні. Безробіття, падіння рівня життя змушують угорців, які проживають на заході України, позирати у бік історичної батьківщини. І Будапешт цим користується, організовуючи видачу паспортів етнічним угорцям, дозволяючи їм навчатись безкоштовно у вузах Угорщини, тощо.

Про це Радіо Свобода розповів колишній депутат Закарпатської облради, нині директор незалежного Інституту політичної освіти Олександр Солонтай: «Угорці вельми серйозно працюють з людським капіталом України! Їх цікавить буквально усе: туризм, залучення наших спеціалістів працювати на угорських підприємствах. Їх цікавить міграція, наповнення нашими студентами їхніх навчальних закладів. Цікавлять випускники, які потім можуть навчатись в Угорщині і залишатись як молоді спеціалісти».

І на цьому тлі, відповідно, українці угорського походження охоче отримують угорські паспорти, навіть знаючи, що це суперечить чинному законодавству України, додає Солонтай, і радить керівникам України навчитись захищати інтереси закордонного українства так, як захищає Будапешт угорські спільноти у сусідніх державах: «Не йдеться про незаконну видачу паспортів. А про підтримку приватних ініціатив, які спрямовані на розвиток національної спільноти», – пояснює він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG