Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама та Нурі аль-Малікі обговорили спільні і міжнародні питання


Іракський прем’єр Нурі аль-Малікі в гостях у Білому домі в президента США Барака Обами
Іракський прем’єр Нурі аль-Малікі в гостях у Білому домі в президента США Барака Обами
Президент США Барак Обама зустрівся в понеділок у Білому домі з прем’єр-міністром Іраку Нурі аль-Малікі. У ході зустрічі вони обговорили майбутнє Іраку після завершення виведення американських військ з цієї країни до кінця грудня.

«Коли я прийняв цей офіс, американський військовий контингент в Іраку становив близько 150 тисяч осіб. Сьогодні практично всі вони повернулися додому», – заявив Барак Обама після зустрічі з іракським лідером.

Однак, за словами глави США, після виведення військ американо-іракські відносини не підуть на спад.

«Народ Іраку повинен знати, що в нього є надійний союзник в особі Сполучених Штатів. Ми плануємо посилити демократичні інститути в Іраку, розширити науково-технічний обмін, а також збільшити обсяг торгівлі між нашими країнами. Ми також плануємо спростити спілкування між нашими громадянами за допомогою освітніх програм», – сказав Барак Обама.

Президент США також повідомив присутнім у Білому домі журналістам, що, згідно з прогнозами, у найближчі роки темпи зростання іракської економіки будуть вищі, ніж у Китаї та Індії.

У свою чергу іракський прем’єр зауважив, що найближчим часом США та Ірак підпишуть низку документів, які затвердять новий план економічної і політичної співпраці між двома країнами на основі обопільної поваги до суверенітету.

Обама заявив, що сирійське питання було також на порядку денному. Американський лідер зауважив, що у сторін дещо різні підходи до вирішення цієї проблеми, проте уряд аль-Малікі визначає зовнішню політику своєї держави, виходячи з інтересів свого народу, а не будь-яких інших сторін.

Відповідаючи на запитання одного з журналістів про позицію, яку зайняв Ірак щодо Сирії, аль-Малікі заявив, що спроба знайти компроміс з режимом Асада не була б найгіршим варіантом виходу з ситуації, що склалася. Тим часом американський президент наголосив, що тиск з боку міжнародного співтовариства і Ліги арабських держав на режим Асада був абсолютно необхідним.

Американський президент також прокоментував історію зі збитим американським безпілотником над територією Ірану. Обама підтвердив, що керівництво США попросило іранську владу повернути літальний апарат.
XS
SM
MD
LG