Доступність посилання

ТОП новини

Книга про одного з лідерів сіоністського руху Йосипа Трумпельдора


Презентація книги «Йосип Трумпельдор. Гехолуц. Новий шлях», Сімферополь, 13 грудня 2011 року
Презентація книги «Йосип Трумпельдор. Гехолуц. Новий шлях», Сімферополь, 13 грудня 2011 року
Сімферополь – У Криму, вперше в Україні, видали книгу про відомого земляка – одного з найяскравіших лідерів сіоністського руху початку минулого століття Йосипа Трумпельдора. Він був героєм Російсько-Японської війни, повним Георгіївським кавалером, організатором загонів самооборони перших єврейських поселень, що потім стали Армією оборони Ізраїлю ЦАХАЛ. Йосип Трумпельдор певний час мешкав у Сімферополі, подорожував Кримом та організував перше масове переселення євреїв колишньої Російської Імперії до Палестини.

Презентація книги «Йосип Трумпельдор. Гехолуц. Новий шлях»
Презентація книги «Йосип Трумпельдор. Гехолуц. Новий шлях»
Марш «Прощання слов’янки» не даремно звучав на презентації книги про Йосипа Трумпельдора. Він – один із небагатьох представників свого народу в Російській Імперії, котрий удостоївся високих нагород і дослужився до офіцерського звання. І потім це знадобилося йому, коли він серед перших сіоністів прибув до Палестини. Тут його досвід виявився корисним для організації загонів самооборони перших єврейських поселень. І тут, при обороні комуни Тель-Хай, він героїчно загинув у 1920 році, коли йому не виповнилося й сорока років.

А будучи у Криму, він займався двома справами – організовував у тамтешніх портах першу масову репатріацію російських євреїв і стояв біля витоків єврейських сільськогосподарських комун, що поширилися на півострові в 30 роки минулого століття, а потім стали прообразом для кібуців у Державі Ізраїль.

Сімферопольський історик Олександр Пилипенко, який став співавтором книги «Йосип Трумпельдор. Гехолуц. Новий шлях», каже, що творчі й практичні напрацювання Трумпельдора для Криму важко переоцінити.

Олександр Пилипенко
Олександр Пилипенко
«Він є одним із засновників концепції про право нації на самовизначення, про право на власну землю, про право корінних народів на суверенітет. Це важливо не лише для сіонізму, але й актуально для інших народів у 20 сторіччі. Він є одним із фундаторів і теоретиків, а також практиків цієї концепції», – вважає Олександр Пилипенко.

За його словами, саме у Криму Йосип Трумпельдор розпочав одну зі своїх найуспішніших справ, що завершилася появою Держави Ізраїль.

Авторам книги вдалося розшукати чимало унікальних документів про Йосипа Трумпельдора, про його кримський період життя, про його кримських друзів, причому, не лише серед євреїв. У збірнику – есе кримського письменника і депутата Верховної Ради АРК, рухівця Леоніда Пилунського про свого діда – українця-рядового Максима Булацана. Він був однополчанином Йосипа Трумпельдора і разом із ним пережив японський полон. Леонід Пилунський вважає, що такі постаті як Йосип Трумпельдор служать прикладом і для українців.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG