Доступність посилання

ТОП новини

Національний конкурс «Благодійник року» назвав переможців


Київ – Національний конкурс «Благодійник-2011» сьогодні у Києві оголосив переможців. Найкращих благодійників обирають вже вп’яте і цього року на конкурс прийшла рекордна кількість заявок – почесне журі обирало з-поміж 160-ти претендентів. Серед переможців немає жодного банку та зірки естради, чи спорту.

Претендентів цього року було вдвічі більше, ніж минулого, говорить голова журі конкурсу, президент всеукраїнського благодійного фонду «Дитячий світ» Сергій Летенко. Серед переможців у різних номінаціях великі транснаціональні компанії («МакДональдз Юкрейн»), представники українського бізнесу (концерн «Галнафтогаз» зі Львова, ТОВ Обрій ЛТД з Чернігівщини, агрофірма «Земля» з Дніпропетровщини), благодійні організації, а також приватні особи.

Водночас, у номінаціях «фінансові установи» і «зірки естради, спорту та культури» переможців немає взагалі, говорить Сергій Летенко: «Кредитні спілки, банки не дуже сьогодні займаються благодійністю. А що стосується позитивних речей – нас дуже приємно здивувало велика активність благодійних проектів, поданих від ініціативних груп. Це є люди, які не є в якихось організаціях, не є фондами, не є офіційно оформленими, але вони роблять благодійні проекти. Це перший раз за всю історію конкурсу в нас було так багато, настільки якісних проектів від ініціативних груп і колективів».

«Народний благодійник»

Вперше за роки існування конкурсу в Інтернеті вибирали «народного благодійника». За різні проекти проголосували понад 11 тисяч людей.

Володарем почесного звання став Тернопільський обласний благодійний фонд «Майбутнє сиріт». Фонд створений колишніми випускниками Коропецької школи-інтернат, розповідає його засновник та голова Андрій Назаренко.

«Це випускники, які чогось досягли в житті, вони передають свій досвід молодшим сиротам, підтримують сам фонд фінансово. І в цьому році в нас були такі проекти як «Книжка про мене», комп’ютерні класи в школах-інтернатах, створення інформаційно-ресурсного центру для молоді з числа сиріт, благодійні акції – різні екскурсії, літні табори тощо. Ми показали громадськості, що своїми зусиллями сироти змогли щось зробити – без будь-яких прохань і допомоги від влади», – каже благодійник.

«Люди не сидять і не чекають»

Благодійництво в Україні розвинуте недостатньо, говорить президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. Однак, у суспільстві поширюється нова позитивна тенденція – рух до самоорганізації.

«Люди не сидять і не чекають, щоб благодійник до них прийде і допоможе. Тому є великий ріст волонтерства і самоорганізації людей, яким набридло чекати чогось від держави. Ми впевнені, що цей конкурс сприяє цьому: і він, і взагалі розвиток благодійності в Україні матиме своє завтра», – сказав Максимчук.

Голова наглядової ради конкурсу – співачка Марічка Бурмака. Серед членів журі Катерина Ющенко, Юрій Павленко, Леся Оробець. Мирослав Маринович.

Урочиста церемонія нагородження переможців п’ятого Національного конкурсу «Благодійник року» відбудеться 15 грудня у музейному комплексі «Мистецький арсенал» у Києві.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG