Доступність посилання

ТОП новини

Конгресмени без канікул?


Нью-Йорк - У Сполучених Штатах може статися рідкісна річ – Верхня палата Конгресу змушена буде працювати на Різдво. Так трапиться, якщо триватиме протистояння між республіканцями і демократами щодо кількох принципових законопроектів. За планом, різдвяні канікули конгресменів мали б початися наприкінці тижня. Але поки що представникам двох партій не вдається дійти згоди.

За американським прислів’ям, it takes two to tango («танго танцюють лише удвох»), але у двопалатному Конгресі законодавчі кроки демократів у Сенаті блокують республіканці, які наполягають на своїх версіях законопроектів.

Лідер сенатської більшості демократ Геррі Рід попереджає, що подальше протистояння може змусити верхню палату Конгресу працювати на Різдво.

«Кожна година зволікання і кожен день республіканської затримки наближають необхідність залишитися у Вашингтоні, щоб зробити нашу справу», - каже демократ.

Спірні законопроекти

В одному законопроекті йдеться про продовження у новому році виплат по безробіттю для мільйонів людей, які не можуть знайти праці понад 6 місяців. Демократи вважають, що стандартна межа грошової допомоги втрачає сенс під час економічної кризи. Республіканці заперечують – мовляв, продовження виплат лише розхолодить безробітних у пошуках праці.

Тим часом конгресмен-республіканець Джон Бейнер, спікер Палати представників, запевняє, що його однопартійці вже цими днями ухвалять законопроект, який охоплює цілу низку проблем і додав, що йдеться про створення нових робочих місць.

«Палата представників зробить свою справу і тепер настав час, щоб і Сенат зробив свою справу», - закликає республіканець.

Тим не менше, демократична більшість Сенату налаштована проти кількох важливих пунктів законопроекту Палати представників. Зокрема, йдеться про вимогу, щоб Білий дім протягом 60 днів дозволив спорудження нафтогону з Канади до техаських нафтопереробних заводів на березі Мексиканської затоки. Республіканці кажуть, що нафтопровід створить понад 20 тисяч нових робочих місць, але демократи висловлюють побоювання стосовно шкоди довкіллю.

Президент Барак Обама після протестів екологів відклав рішення до 2013 року. То що ж виходить? Глухий кут замість танців? Нічого подібного. Спостерігачі передрікають що законодавці дійдуть двопартійної згоди і на різдвяні канікули повезуть своїм виборцям подарунки у вигляді продовження виплат по безробіттю та скорочення податків для малого бізнесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG