Доступність посилання

ТОП новини

Ширака засудили умовно


Колишній президент Франції Жак Ширак
Колишній президент Франції Жак Ширак
Колишній президент Франції Жак Ширак сьогодні увійшов в історію, бо став першим керівником країни від часів Другої світової війни, якого засудили. Ширакові дали два роки умовно за розкрадання бюджетних коштів і зловживання довірою. Йдеться про період, коли він був мером Парижа.

Кримінальний суд Парижа звинуватив Ширака у створенні фіктивних робочих місць для власної політичної сили. Колишній президент керував мерією Парижа упродовж 18 років, з 1977 по 1995 роки. Судді вважають, що провина Ширака полягає у тривалій практиці нелегального партійного фінансування.

Суд у Парижі оголосив, що умовний вирок пов'язаний з віком Ширака, станом його здоров’я і статусом як колишнього лідера країни (з 1995 по 2007 роки).

79-річний Жак Ширак відкидає всі звинувачення. Його не було сьогодні в залі суду. Лікарі кажуть, що Ширак має проблеми з пам’яттю.

Адвокат колишнього президента Жорж Клейман заявив: «З огляду на маленьку кількість контрактів, які визнали незаконними, цей суд напевно не був потрібним після стількох років. Я сподіваюся на те, що цей вирок не матиме суттєвого впливу на те, як французький народ ставиться до Жака Ширака».

На засіданні була присутня прийомна дочка Ширака з В’єтнаму Ан Дао Траксел, яка сказала, що система правосуддя була дуже жорсткою.

«Це послання всім політикам»

Цивільний позов проти колишнього президента Франції подала антикорупційна група «Антикор». Її юрист Жером Карсенті назвав вирок суду історичним і дуже важливим для французької демократії: «Це сильне послання від суду – послання всім політикам про відповідальність. Це також доказ зрілої і прозорої демократії у якій можна судити колишнього президента» .

Жак Ширак вирішив не подавати апеляції на вирок суду. Він став першим засудженим лідером Франції з часів Другої світової війни після маршала Філіпа Петена. Його визначили винним у 1945 році за співпрацю з нацистами.

За даними опитувань громадської думки, Жак Ширак залишається одним із найпопулярніших французів. Під час свого правління він виступав за спільну європейську валюту євро і різко критикував американське вторгнення до Іраку.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч та Antoine Bluа
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG