Доступність посилання

ТОП новини

США офіційно завершили іракську кампанію


Нью-Йорк – Сполучені Штати офіційно завершили іракську кампанію. У Багдаді приспустили американський прапор над будівлею військового командування. Переважна більшість американських військовослужбовців, які залишалися в Іраку, вирушали додому. Відповідальність за безпеку перебрала національна влада.

Президент США Барак Обама відвідав базу Форт Брагг у штаті Північна Кароліна, звідки вояків у роки війни відправляли до Іраку. Він ушанував солдатів, які брали участь у цій кампанії.

За словами Барака Обами, військовослужбовці США залишають Ірак «із високо піднятими головами». Як Головнокомандувач Збройних Сил Сполчених Штатів, він подякував за службу воякам, які щойно повернулися з Іраку.

«Форте Брагг, ми сьогодні відзначаємо історичний момент у житті нашої країни та наших Збройних сил. Упродовж майже дев’яти років наша країна воювала в Іраку», – зазначив Обама.

Він звертався до вояків «легендарної», за його визначенням, 82 Повітряно-десантної дивізії та до «Повітряних драконів» 18 десантного корпусу. Також там були присутні родини вояків. Президент говорив про відданість і патріотизм Збройних сил і про те, що, хоча американська армія повернулася з Іраку, Сполучені Штати не залишать цю країну напризволяще й активно допомагатимуть іракцям у розбудові економіки.

Барак Обама наголосив на жертовності вояків.

«Ми надто добре усвідомлюємо важку ціну цієї війни. Понад півтора мільйона американських вояків служили в Іраку. Понад 30 тисяч зазнали поранень, причому це лише видимі поранення. Майже 4 з половиною тисячі загинули», – сказав Президент.

Виконана місія

Після промови він буквально пірнув у юрбу десантників, прагнучи потиснути руку кожному. Тим часом у Багдаді міністр оборони США Леон Панетта, ніби продовжуючи промову Обами, сказав у короткому виступі, що ціною великих жертв Сполучені Штати залишають Ірак вільним і демократичним. Він визнав, що значні проблеми залишаються, але Америка пліч-о-пліч з іракським народом допомагатиме будувати сильнішу країну. Панетта, звертаючись до вояків, запевнив їх, що вони повертаються додому з відчуттям виконаної місії.

«Ви повертаєтеся, усвідомлюючи, що ціною своєї жертви допомогли іракському народові повалити тиранію і вселили надію на процвітання й мирне життя для наступних поколінь у цій країні», – наголосив міністр оборони.

Після введення американських військ до Іраку в березні 2003 року участь у військових операціях у цій країні взяли півтора мільйона американських військовослужбовців. Бойовий контингент США вивели з Іраку ще влітку минулого року. Тепер додому повертається решта американських вояків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG