Доступність посилання

ТОП новини

В Україні визначили благодійників року


Київ – За результатами Національного конкурсу «Благодійник року-2011» визнали 12 переможців – бізнесменів, доброчинні організації та фонди, а також пересічних людей. Організатори конкурсу запевняють, що допомагати людям варто не лише грошима. А самі меценати констатують, що найбільше допомоги потребують проекти із захисту довкілля та культурні ініціативи.

Благодійництво в Україні існувало завжди. Але за радянських часів воно було протизаконним, тож доводиться тепер поступово повертати старі традиції. Це зазначила член журі конкурсу Катерина Ющенко, дружина третього Президента України.

«Дуже багато треба зробити для бездомних людей, дітей, для моралі. Дуже важливо, щоб церкви відігравали більшу роль. Найголовніше, щоб люди знали, що справжнє щастя від того, коли вони можуть комусь допомогти, а не тільки, коли вони думають про себе. Держави, які є зараз найбагатшими, найуспішнішими, де люди мають високий рівень життя, це держави, де кожен громадянин робить свій внесок», – каже член журі конкурсу.

Благодійність не завжди передбачає фінансову допомогу, наголошує Катерина Ющенко. Прикладом цьому, на її думку, є проект, спрямований на допомогу сільським жителям. Благодійники допомагали людям не лише працювати, отримувати позики, вести господарство, але й вчили надавати підтримку іншим.

Рекордна кількість номінантів

Ще один проект – на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – журі відзначило у номінації «Приватна особа». Один із переможців, активіст руху чорнобильців Віктор Тупілко, зазначає, що нині в Україні найменше благодійної допомоги отримують екологічна та культурна сфери. Саме тому, наголошує він, понад 3 мільйони гривень у цьому проекті виділили на допомогу ліквідаторам аварії на ЧАЕС і на дослідження Чорнобильської зони.

«Це допомога ліками, підтримка спеціалізованих аптек. Ми приділили велику увагу напрямку культури. Це поєднання дослідництва, мистецтва, історії і благодійності. Це не тільки біль, екологічна та економічна катастрофа, втрачене Полісся – величезний шар української культури», – зазначає Віктор Тупілко.

Конкурс «Благодійник року» проводять від 2007 року. Цього року в ньому взяла участь рекордна кількість номінантів – понад півтори сотні. Водночас політичні партії, представники влади не можуть бути учасниками конкурсу.

Серед членів його журі, крім Катерини Ющенко, є Мирослав Маринович, Олександра Коваль, Леся Оробець, Юрій Павленко.

Журі оцінювало соціальні проекти за тим, наскільки вони вирішують
конкретні проблеми. Також бралася до уваги кількість осіб, котрі отримали допомогу, та якість і тривалість змін на краще у їхньому житті. Склад журі не оголошували до оприлюднення переможців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG