Доступність посилання

ТОП новини

В міліції беруть хабарі та порушують права людини – Янукович


Київ – Найважливішим випробуванням міліції «на міцність» має стати гідне проведення в Україні футбольного чемпіонату ЄВРО-2012. Про це заявив Президент України Віктор Янукович. Водночас глава держави визнав, що в міліції беруть хабарі та порушують права людини. Правоохоронці кажуть, що це поодинокі випадки. А от міжнародні правозахисники бачать системні проблеми і закликають втрутитися Європейський Союз.

Сьогодні Президент України привітав працівників і ветеранів міліції з професійним святом, яке відзначатимуть 20 грудня. Віктор Янукович заявляє, що саме захищеність громадянина повинна бути визначальним критерієм оцінки роботи міліції, адже в очах людей міліціонер представляє державну владу, повідомляє прес-служба Президента.

Віктор Янукович наголосив на неприпустимості навіть поодиноких випадків порушення закону працівниками міліції – корупційних дій, насильства.

«Українська міліція продовжує катувати і фактично є безкарна»

Слова не повинні розходитися зі справами, наголошують правозахисники. Про масові зловживання української міліції заявляє організація Amnesty International. Сьогодні правозахисники закликали Євросоюз порушити це питання під час саміту в Києві 19 грудня.
Жертв переслідують – це як помста за те, що вони поскаржилися на катування
Amnesty International

«Українська міліція продовжує катувати та вимагати гроші у своїх жертв, і при цьому фактично безкарна. Також це не рідкість, коли жертв переслідують – це як помста за те, що вони поскаржилися на катування», – мовиться у заяві Amnesty International.

Порушення міліції менших масштабів виявила одна з українських громадських організацій. Після того, як в міліцейському відомстві ліквідували управління моніторингу дотримання прав людини, під однойменною назвою була створена громадська асоціація. Туди ж перейшла частина експертів, які працювали в органах. У листопаді цього року вони з іншими неурядовими організаціями провели всеукраїнську кампанію «Міліція під контролем» і підбили підсумки роботи, розповідає голова правління Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко.

«Основні порушення – це відсутність вільного доступу громадян у вестибюлі райвідділів, куди і згідно з законом, і відповідно до наказу МВС зобов’язаний бути вільний доступ, при цьому без постового та без питань: куди Вам і навіщо. Відсутність документації на стендах: зразків заяв, адреси прокуратури, їх години прийому тощо. Також присутнє грубе спілкування працівників чергової частини з відвідувачами, які не реагують на питання: куди подати заяву, як вона правильно оформлюється. Не кажучи вже про те, що вони там просто їдять, п’ють та дивляться відео, грають в комп’ютерні ігри під час служби, що категорично забороняється», – розповів Мартиненко.

МВС: є в нас і негідники, але ж є і порядні міліціонери

Українська міліція – не ідеальна, визнає Валентин Ведмідь, начальник управління дозвільної системи Департаменту громадської безпеки МВС України. Але водночас він наголошує, що якість роботи міліції залежить і від самих громадян.
Як належно громадяни хочуть, щоб вона їх захищала, так вона їх і захищає
Валентин Ведмідь

«Як належно громадяни хочуть, щоб вона їх захищала, так вона їх і захищає. Ті громадяни, які звертаються, тих і захищають. І я не кажу, що в нас все так ідеально і всі такі ідеальні міліціонери, але в основному. Ви ж і самі заглядаєте в статистику, читаєте, злочини розслідуються. Так, є в нас і негідники є, але ж є і нормальні порядні міліціонери, які працюють», – сказав Валентин Ведмідь.

На іншу статистику звертає увагу Amnesty International. За даними Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, минулого року туди надійшло 5 тисяч скарг на тортури та інші зловживання з боку міліції, але лише 10 міліціонерів було покарано. Найкращий спосіб зупинити знущання – створити незалежний орган для розслідування злочинів української міліції, радять правозахисники.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG