Доступність посилання

ТОП новини

Україна матиме фінансові проблеми на тлі світової кризи – експерти


Прага – Сьогодні погіршився рейтинг двох найбільших українських міст – Києва і Харкова. Так одне з провідних світових рейтингових агентств оцінює фінансові перспективи України на тлі світової фінансової кризи.

Зі стабільного на негативний змінився прогноз для фінансового становища Києва і Харкова. Так агентство Moody's приводить у відповідність рейтинг міст до погіршення рейтингу в цілому України, яке відбулося вчора. Агентство пояснює, що до погіршення рейтингу спонукає «досить обмежені бюджетні ресурси», ризик політичної нестабільності через наближення парламентських виборів наступного року, а також можливість погіршення стосунків із Заходом внаслідок засудження Юлії Тимошенко і непідписання угоди про асоціацію. Агентство зазначає, що його рішення відбувається на тлі заблокованого фінансування від Міжнародного валютного фонду.

Говорячи про ризики, агентство Moody's зауважує, що борг українських міст є ризикований ще й через те, що на дві третини він є в єврооблігаціях. А сама європейська валюта зараз під значним тиском.

МВФ: під час кризи постраждають усі

Говорячи про світові перспективи, виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард сказала, що жодна країна світу, багата чи бідна, не матиме імунітет до кризи, яка «не лише не завершується, а наростає».

«Перспектива глобальної економіки не виглядає рожево. Вона є досить похмура. Куди не подивишся, всі прогнози до погіршення, до зниження темпів зростання, вищих, ніж очікувалося, рівнів державного дефіциту, та й бюджетні кошти не виглядають надто добре. Така картина практично по всьому світу», – сказала Лаґард, виступаючи у четвер у Державному департаменті США.

Лаґард зауважила, що для подолання кризи потрібні спільні зусилля країн. Її коментар пролунав після того, як голова Центрального банку Франції висловив обурення діями міжнародних рейтингових агентств, що заявили про намір зменшити кредитний рейтинг Франції раніше, ніж Великої Британії. За словами Крістіана Ноєра, який очолює Центральний банк Франції, дії рейтингових агентств є «незрозумілими й ірраціональними».

Ізоляція Британії під час останнього саміту Європейського Союзу викликає багато суперечок як у Європі, так і в самій Британії. Лідер опозиційної Лейбористської партії Ед Мілібенд порівняв дії прем’єра своєї країни з «економічним вандалізмом» і заявив, що Девід Камерон своїми діями нічого не досяг для фінансової системи країни, маргіналізувавши її.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG