Доступність посилання

ТОП новини

Українська ялинка у Ватикані засяяла вогнями


Церемонія відкриття різдвяної ялинки з України, Ватикан, 16 грудня 2011 року
Церемонія відкриття різдвяної ялинки з України, Ватикан, 16 грудня 2011 року
На площі Святого Петра у Ватикані у п’ятницю ввечері відбулася урочиста церемонія відкриття різдвяної ялинки з українських Карпат.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода Наталка Кудрик, серцевину головної християнської площі світу заполонили українські прочани, офіційні представники Ватикану та України і численні туристи.

Як тільки 30-метрова лісова красуня запалала святковими вогнями, гурт на площі заспівав «Ще не вмерла Україна», і замайоріли жовто-блакитні стяги.

На церемонії були присутні очільники українських католицьких і православних церков та урядова делегація на чолі з віце-прем’єр-міністром Борисом Колесниковим. Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, звертаючись до присутніх італійською мовою, наголосив, що цьогорічна ялинка у Ватикані є символом єдності і миру.

А перед цим в інтерв’ю Радіо Свобода він сказав: «Найперше, ця ялинка – символ єдності нашої країни. Ялинка із Закарпаття, але вона представляє у Ватикані всю Україну. Тут присутні і наші православні брати – це знак, що християни в Україні прагнуть єдності і живуть у мирі. А для нас, католиків, це є знак видимої єдності із Святішим отцем. Даруючи Папі українську ялинку, на площі Святого Петра ми показуємо наші різдвяні звичаї».

Церемонію супроводжували різдвяні співи у виконанні дитячого гурту «Малі бойки» з Івано-Франківська та чоловічої капели «Дударик» зі Львова. Потім на площі відбулося святкове частування з українськими різдвяними солодощами, кутею та узваром.

Зранку Папа Римський прийняв на аудієнції делегацію з України. Він благословив Україну та її народ, побажавши веселих новорічних свят.

За 29-річну історію встановлення новорічного дерева у Ватикані, це вперше, коли ялинку дарує пострадянська держава. Україна чекала цієї нагоди з 2005 року, відколи почалися дипломатичні переговори про можливість такого дарунку.
XS
SM
MD
LG