Доступність посилання

ТОП новини

Харківська міліція закидає чорнобильцям підробку документів


Харків – Міліція звинувачує лідерів сумської і харківської організацій чорнобильців у підробці документів, які надають їм право на пільги та пенсії. Затримані спростовують ці закиди. Вони твердять, що міліція перешкоджає їм взяти участь у конференції всеукраїнської організації «Союз Чорнобиль України»

У суботу о 9:00 слідчі харківської обласної міліції продовжили допит голови міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимира Проскуріна та голови сумського осередку громадської організації «Союз Чорнобиль України» Петра Прокопенка. Міліція наполягає, що затримання чорнобильців є законними. Правоохоронці пояснюють, що дехто з чорнобильців під час оформлення документів на пенсію надав неправдиву інформацію про свою роль у ліквідації наслідків аварії.

Володимира Проскуріна затримали у під’їзді будинку, коли він вирушав до Києва на звітно-виборну конференцію всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України». Там харківські делегати збиралися передати зібрані підписи з вимогами про відставку нинішнього президента організації Юрія Андреєва. Він зраджує інтереси чорнобильців, вважають харківські ліквідатори аварії.

Начальник слідчого управління головного управління МВС у Харківській області Зіновій Галаван просить не політизувати ситуацію із затриманням чорнобильців. Наразі міліція розслідує кілька кримінальних справ, пов’язаних з чорнобильськими пенсіями.

«Слідчим управлінням розслідуються кримінальні справи за ознаками статті 358 Кримінального кодексу України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їхній збут, використання підроблених документів), – наголошує Галаван. – У нас є відомості, що під час оформлення чорнобильських пенсій у документах не було вказано час перебування у зоні катастрофи, або у них вказана неправдива інформація про тривалість перебування ліквідаторів аварії в небезпечній зоні. А ці всі данні впливають на розмір пенсії. Ніхто не збирається нікого арештовувати чи обирати для когось запобіжний захід».

Влада прагне не пустити чорнобильців до Києва – Проскурін

Один із найактивніших протестувальників міліцейські звинувачення спростовує.

«Є якісь документи, нібито підписані мною. Мені закидають, що ці документи дали підстави для нарахування пенсії, на яку я не маю права, але це все плітки. У п’ятницю з мене взяли підписку про невиїзд. Тепер цей захід скасовують, і я проходжу як свідок у справі», – розповів Радіо Свобода голова харківських ветеранів-чорнобильців Володимир Проскурін.

Своє затримання Проскурін пов’язує зі вказівкою влади – нікого з харківських чорнобильців не випускати до Києва на конференцію організації «Союз Чорнобиль України».

Андреєв: у мене немає конфлікту з харківськими чорнобильцями

Президент організації Юрій Андреєв заявив Радіо Свобода, що конференція відбувається в закритому режимі – з метою розв’язання внутрішніх конфліктів чорнобильського руху.

«У мене немає конфлікту з харківськими чорнобильцями – конфлікт лише з тими, хто очолює організації ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Ми не хочемо, щоб якась політична погань користувалася нашою внутрішньою слабкістю», – підкреслив президент всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль України».

Як повідомив Володимир Проскурін, його та Петра Прокопенка у суботу опівдні зі слідчого управління забрала швидка – через погіршення здоров’я. Нині обидва чорнобильці перебувають у Харківському обласному спеціалізованому диспансері радіаційного захисту населення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG