Доступність посилання

ТОП новини

Венеціанська комісія: законопроекту про мови бракує гарантій захисту української


Венеціанська комісія вважає, що у законопроекті про засади державної мовної політики недостатньо гарантій використання та захисту української мови.

Як повідомила УНІАН голова Відділу демократичних інституцій та фундаментальних прав Венеціанської комісії Артеміда-Татьяна Кіска, про це йдеться у схвалених сьогодні висновках Венеціанської комісії щодо проекту закону «Про засади державної мовної політики» народних депутатів Сергія Ківалова та Вадима Колесніченка.

У висновку до законопроекту комісія зазначила, що нинішній проект закону більше не приділяє спеціальної уваги російській мові, оскільки практично у всіх його положеннях посилання на цю мову замінені посиланнями на «регіональні мови та мови меншин».

Водночас у висновку йдеться, що попри те, що відповідно до статті 10 Конституції України українська є єдиною державною мовою, деякі статті законопроекту надають російській такий же рівень захисту, як і українській. Зокрема, йдеться про оприлюднення актів центральних органів влади російською мовою.

Крім того, комісія зазначила, що визнання лінгвістичної свободи засобів масової інформації, виходячи з ринкових оцінок, може призвести до домінування російської мови. Комісія звернула увагу на відсутність у законопроекті вимог до теле-, радіокомпаній стосовно щоденної квоти на мовлення державною мовою.

При цьому в Комісії зазначили, що в цілому представлений проект закону кращий за попередній проект закону «Про мови в Україні», висновок щодо якого було ухвалено Комісією у березні цього року.

Законопроект «Про основи державної мовної політики» зареєстрований у парламенті 26 серпня 2011 року.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що в разі його ухвалення російська мова стане регіональною в 13 з 27 адміністративно-територіальних одиницях України. Кримськотатарська мова стала б регіональною в Криму, угорська – в Закарпатській області, румунська – в Чернівецькій.
XS
SM
MD
LG