Доступність посилання

ТОП новини

Кім-старший помер, Кім-молодший успадкував владу


Кім Чен Ір (ліворуч) і його молодший син Кім Чен Ин, Пхеньян, фото 2010 року
Кім Чен Ір (ліворуч) і його молодший син Кім Чен Ин, Пхеньян, фото 2010 року
Прага – Смерть північнокорейського лідера Кім Чен Іра 17 грудня на 69-му році життя призвела до успадкування влади в Пхеньяні наймолодшим з трьох синів правителя – Кім Чен Ином, якому ще немає й 27 років. Останній був проголошений спадкоємцем ще у 2009 році. Офіційне агентство Північної Кореї назвало Кім Чен Ина «великим спадкоємцем», «видатним лідером партії, армії та народу». У світі дуже мало знають про нового спадкоємця влади у Північній Кореї, громадськість непокоїться з приводу стабільності у цій ядерній державі.

Спостерігачі на Заході губляться у оцінках готовності Кім Чен Ина до самостійного управління Північною Кореєю, не мають уявлення про харатер політичного суперництва у північнокорейських верхах.
Молодший син, не виключено, дуже розніжений, і йому не вистачає здорового глузду й політичної хитрості
Експерт з питань Північної Кореї Роберт Ворд

Роберт Ворд, провідний експерт з питань Північної Кореї в лондонському «Економісті», каже з цього приводу: «Ми маємо дуже мало інформації з приводу масштабів влади молодшого сина, Кім Чен Ина. Ми не знаємо, наприклад, яка його влада в межах армії чи в комуністичній партії. І ця непевність супроводжує інформацію про смерть Кім Чен Іра. Кім Чен Ин має, я думаю, десь 27 років. Це приблизно... Передача влади відбувалася упродовж кількох років, після того як його батько Кім Чен Ір став дуже хворим. Але його молодший син, не виключено, дуже розніжений і йому не вистачає здорового глузду й політичної хитрості, котрі, як ви знаєте, мав його батько».

Відомо, що мати Кім Чен Ина була третьою дружиною Кім Чен Іра. Також відомо, що новий глава Північної Кореї вчився у 1998 році під псевдонімом у міжнародній школі в Швейцарії. Швейцарська преса вже повідомила, що Кім Чен Ин залишив цю школу у віці 15 років, так і не отримавши диплом. Видання цитує також швейцарських однокласників нового корейського лідера, котрі характеризували його як скромного і зосередженого учня, що полюбляв лижі й баскетбол.

Вдома Кім Чен Ин навчався також в університеті збройних сил і в 2010-му йому було присвоєне звання генерал-полковника, хоча Кім Чен Ин взагалі не мав військового досвіду.

Традиція успадкування влади в Пхеньяні триває
Померлий Кім Чен Ір успадкував владу в комуністичній Північній Кореї у 1980 від батька Кім Ір Сена, який помер у 1994 році.

Сеульські експерти кажуть, що явних суперників для передачі влади у руки Кім Чен Ина на горизонті в Пхеньяні не видно. Там також вважають, що сестра Кім Чен Іра та її чоловік будуть, напевно, головними покровителями молодого Кім Чен Ина.

Хоча Роберт Ворд з Лондона не виключає, з «високим ступенем вірогідності», можливість боротьби за владу в Пхеньяні, коли знайдуться люди з середовища династії Кім, що захочуть якимось чином скористатися молодістю та недосвідченістю Кім Чен Ина.

Смерть лідера Північної Кореї викликала занепокоєння у світі, навіть падіння курсів на азійських фондових ринках. Адже Південна Корея перебуває в технічному стані війни з Північною, мирної угоди між двома країнами немає з 50-х років ХХ століття. Китай, найближчий партнер Пхеньяна, висловив співчуття й сум з приводу смерті Кім Чен Іра.

З’явилися також непідтверджені повідомлення з Сеула про нібито нещодавнє випробовування Північною Кореєю на східному узбережжі тактичної ракети, яка здатна нести ядерну зброю. Північна Корея випробувала власну ядерну зброю ще у 2006 році. Багатосторонні міжнародні переговори про ядерне роззброєння Пхеньяна за участі США, Росії, Японії, Китаю, Північної та Південної Кореї зайшли у глухий кут.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG