Доступність посилання

ТОП новини

«Важкі» «газові переговори» триватимуть і сьогодні


Київ – Сьогодні може відбутися черговий раунд «газових переговорів» України та Росії. Цього не виключив глава Адміністрації Президента України Сергій Льовочкін. Домовлятимуться про ціну на російське блакитне паливо урядовці. Не виключено, що це робитимуть прем’єри двох держав. Напередодні Микола Азаров висловив надію на досягнення компромісу ще до кінця цього року.

Незважаючи на те, що понад тиждень тому голова правління «Газпрому» Олексій Міллер порадив Україні не розраховувати на «новорічні подарунки», Микола Азаров сподівається на перегляд «газових угод» ще до кінця цього року. Зазначивши, що Україна змушена купувати блакитне паливо за найдорожчою ціною в Європі, Микола Азаров не втрачає надії змінити таке становище. Про це він заявив, перебуваючи з візитом у Чехії.

«Я думаю, що найближчими днями є надія, що ми виробимо компромісне рішення. Для нас це особливо важливо, тому що розпочинається новий рік. Ми хотіли б увійти у новий рік із модернізованою угодою та з нормальними цінами, які не підривають нашої економіки», – сподівається український прем’єр.

Стосовно можливого «підриву» української економіки – минулого четверга Микола Азаров запевняв, що Україна зможе наступного року платити за російський газ 416 доларів за тисячу кубометрів (ціною, що випливає зі старої угоди, підписаної свого часу Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко). І це не завадить із гарним настроєм зустріти Новий рік. Завдяки ж чому з’явилося сподівання на зниження ціни ще до кінця нинішнього року? Микола Азаров не вдавався в подробиці в цьому плані. Він підкреслив, що покладає надію на те, що російські партнери врахують стратегічні інтереси двосторонньої співпраці.

Член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, бютівець Олександр Гудима прогнозує, що до кінця нинішнього року Росія не піде на поступки. Поки вона не отримає повний контроль над газовим ринком України, годі на це сподіватися.

«Сподіватися на Путіна марно»

«І сподіватися, що вони чогось доб’ються у Путіна напередодні виборів Президента Росії, марно. Тобто, це – такі заклинання Азарова, які він дуже любить практикувати час від часу. Мине ще тиждень – два і всі зрозуміють, що Росія не йде на поступки без глибокого здавання національних інтересів України», – стверджує опозиціонер.

Микола Азаров також казав, що переговори з росіянами відбуваються важко. Про це заявив у Києві й Президент України Віктор Янукович. Водночас він не став робити прогноз результатів переговорів.

«В якому стані перебувають перемовини з Росією? У важкому. Робоча група, яку очолює, за рішенням уряду, міністр палива та енергетики Юрій Бойко, якщо не щодня, то через день буває в Росії. Ідуть ці перемовини. Чим вони закінчаться? Важко сказати», – зауважив Віктор Янукович.

Президент також визнав, що Україна платить найвищу ціну, порівняно зі своїми сусідами навіть всупереч харківській знижці у 100 доларів. Сьогодні на Віктора Януковича чекають на ювілейному саміті СНД у Москві.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG