Доступність посилання

ТОП новини

Кримські мусульмани заявляють про переслідування за намаз


Сімферополь – Духовне управління мусульман Криму вважає, що в автономії влада незаконно переслідує мусульман. Зокрема, муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв заявив про порушення прав мусульман у Сімферопольському районі. Там, за даними Духовного управління мусульман Криму, місцева влада заборонила будівництво сільської мечеті, а на незгідних із цим нацькувала міліцію.

Конфлікт в Сімферопольському районі розгорівся довкола 20 соток землі, виділених у 2006 році для спорудження сільської мечеті в масиві Буки села Добре якраз неподалік автотраси Сімферополь-Ялта. У жовтні нинішнього року сільська рада виділила цю землю як частину масиву у 2 гектари під комерційні цілі – для організації на ньому районного ярмарку, заборонивши там будівництво культової споруди.

Місцеві мусульмани не погодилися з цим і провели 6 листопада під час святкування найбільшого в Ісламі свята Курбан-байрам на місці, де планували будівництво мечеті, обряд жертвопринесення. Оскільки на прохання сільської влади суд заборонив на цьому місці будь-які масові акції, то правоохоронці склали протоколи на організаторів заходу, а той же суд їх притягнув до адміністративної відповідальності.

Духовне управління мусульман Криму розцінило це як упереджене ставлення влади і навіть переслідування мусульман.

Помічник одного з депутатів Добрівської сільради Джаліл Ібраїмов, якого оштрафували за проведення «несанкціонованого» намазу і релігійного обряду жертвопринесення, каже, що місцева влада просто не хоче вирішувати проблему із землею для спорудження мечеті: «Добрівська сільська рада та її керівництво переслідують свої комерційні інтереси щодо цієї земельної ділянки. При цьому, нажаль, страждають інтереси людей, які хочуть молитися», – каже Джаліл Ібраїмов.

За його словами, у Добрівській долині – до 40% населення є мусульманами, але ставлення влади до них часто дискримінаційне і несправедливе.

Прокуратура перевірить?

Сільський голова Доброго Ігор Буданов бачить у цьому конфлікті лише політичну складову: «Є люди, яким вигідно розпалювати політичну ситуацію і вони її розпалюють. Більш нічого, жодних проблем не бачу», – сказав сільський голова. За його словами, ініціатори святкування Курбан-байрам «у не відповідному місці» отримали «заслужене покарання». Разом з тим Ігор Буданов заявив, що сільська рада має намір запропонувати мусульманам інше місце для спорудження мечеті.

Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв
Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв
Муфтій Криму аджі Еміралі Аблаєв у своїй заяві зазначив, що Духовне управління мусульман Криму підтримає одновірців і вживе заходів до вирішення цієї проблеми у правовому полі українського законодавства. Водночас, духовний лідер кримських мусульман заявив, що «розбрат і нападки на громадян України мусульманського віросповідання не повинні пройти безкарно». Він закликав прокуратуру і республіканську владу «вжити термінових заходів до недопущення подальшої ескалації зазначеного конфлікту».

У прес-службі Прокуратури автономії Радіо Свобода повідомили, що там отримали інформацію про цей конфлікт, «вона вивчається і перевіряється».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG